Карпатська вівчарка

Модератори: WAWA, guegue, hanter39

Карпатська вівчарка

Повідомлення StefcoG » 24 грудня 2013 23:01

Хлопаки- бойки , гуцули, лемки і закарпатці , хто що чув чи бачив про цю породу? Давайте попробуємо потрохи зібрати інформацію . Дуже цікавить ця порода і відмінності з найближчими родичами.
Отже те що знаю я
я так розумію виглядати повинна вона отак
Зображення

Зображення
Зображення

Ці фото блоггера Sub rosa
http://tarstein.blogspot.com/
Також шановний Б. Широкий скинув декілька фото на сторінку у фейсбук з коментарями .

В Боржаві. Також в серпні 2004 року. Б. Широкий
Зображення

Можливо карпатському вівчуру не місце на цій сторінці, але ті хлопці, що з трембітою хвалили свою собаку і як мисливську. То ж даю і сучасні знимки сина Олега. Біля Боржави. Серпень 2004 року. Б. Широкий
Зображення

Ще - карпатський вівчур. Чорногори. 1960. Б.Широкий
Зображення

Ще старі (1960) фото карпатського вівчура. Чорногори. Б.Широкий
Зображення

Карпатський вівчур. Чорногори. 1960 рік. Б Широкий
Зображення
Medicus curat natura sanat — медицина лікує, природа зцілює. (лат.)
StefcoG

Собаки: Ненецька лайка (в батька)
Зброя: Beretta A300, Franchi Instinct, Tikka T3
Місце проживання:

Re: Карпатська вівчарка

Повідомлення StefcoG » 24 грудня 2013 23:05

Ще кілька фото
Зображення

Зображення
StefcoG

Місце проживання:

Повідомлення StefcoG » 24 грудня 2013 23:09

А це сучасні фото Мреє DAD
http://photo.i.ua/user/2759873/159449/7439588/#p0

Зображення

Зображення
StefcoG

Місце проживання:

Повідомлення StefcoG » 24 грудня 2013 23:11

Зображення
StefcoG

Місце проживання:

Повідомлення StefcoG » 24 грудня 2013 23:15

Пише Yuryar

По ще совдепівському псячому каталогу - карпатський вівчур. Найближчі родичі - угорський кувас, словацький чувач, польська підгалянська, волоський пес, маремма і південноукраїнська степова !!!

Зображення
StefcoG

Місце проживання:

Повідомлення StefcoG » 24 грудня 2013 23:23

Пише Yuryar

Це було в липні (дата на фотоапараті 13 июля 2010) . Родилось 6 а 2 не вижили (самка перший раз привела ). Переживав, куди їх подіну. Мама хотіла дівчаток потопити - племінниця 14 років розплакалась , а я не дав топити !!! Порозбирали всіх і ще запитували , чи не має ще !!!

Зображення

Посилання на всі фото http://photo.i.ua/user/55753/199024/
StefcoG

Місце проживання:

Повідомлення StefcoG » 24 грудня 2013 23:32

Зображення

Пише Yuryar

Тут ні вуха, ні хвіст не ріжуть ! В ідеалі мають бути білі або слонової кості !Допускається домішок світло-жовтий ! Але є обоувязковим - ніс, губи і повіки не залежно від окрасу мають бути чорними !!!Що і є в даному випадку !Хвіст як у німця !

З кавказцями і азіатами це відома проблема - хтось приніс цуцика долому, а при виростанні вибирає собі господаря і слухає тільки його !!! У карпатців хвіст теж розкішний але не закручений, як у лайки-маламутів-ескімосів-самоїдів ! Сторожі сильні - особливо з сутінків - не впустять і не випустять чужого !

Мені цуцика принесли одномісячного з Бистриці, присілок Климпуші - це на кордоні з Закарпаттям ! То полонинські вівчурі.Вигулював до півроку без повідка !Виходжу за пожежну - а там кози пасуться ! Моя зривається на кіз з гавкотом і по колу ! Збила їх в гурт, лягла за 20 м і стереже

От би хтось того пана знайшов і порекомендував наш форум

Yuryar
Украина, Надворная
Родился: 30.07.1959
StefcoG

Місце проживання:

Повідомлення бригадирь » 25 грудня 2013 11:34

Такі собаки в нас були і є з тих часів як себе пам"ятаю ,а по фото їх іще і наші діди прадіди пам"ятаю...В нашому колгоспі було три вівчарники і у всіх вівчарів було по 3-6 таких собак...Зарас вже приватні вівчарники .але собаки такі самі...Мій тесть в свій час вівчарив .зарас вже ні .але собаку такого всерівно придбав собі....Як І завжди ми пасемо задніх ,цих собак зареєстрували собі румуни...ЗображенняЗображення
бригадирь

Собаки: Найда 6,05,2004...Джулія 6,05,2012
Зброя: Їж-27
Місце проживання:

Повідомлення StefcoG » 25 грудня 2013 16:40

Ну, якби в нас були нормальні експерти ,яких справді б цікавили собаки, а не "хлопчики за викликом," то давно було б кілька національних порід, це давно всім відомо. А так , навіщо щось там думати, мучитись, досліджувати, якщо можна зачекати 10 років а потім взяти готовий стандарт іншої країни і по ньому судити )))
Та ще й приказувати - "Яка ж чудова порода " ! )))

Але це ми трохи відірвалися від теми, Бригадирь розкажи про характер тих собак, основні фізіологічніі психологічні ознаки? Яка їх кількість приблизна в твоїх краях?
StefcoG

Місце проживання:

Повідомлення StefcoG » 25 грудня 2013 16:46

Попробуємо скласти приблизний (неофіційний) стандарт, можливо теж вперше в Україні . За приклад можна взяти стандарт карпатця. Бригадирь можеш так - "наоко")))? Я попрошу і інших людей..
StefcoG

Місце проживання:

Повідомлення бригадирь » 25 грудня 2013 17:06

Щодо характеру ,то з дитинства запам"ятав одну особливість (частенько доволилося із ними зустрічатися чи то в лісі .чи по дорозі йдучи до тітки),так вони так пресували ,облаювали ,але жодного разу не кидалися мене кусати...Інша річ коли ходив по гриби із своїми карпатцями,то була проблема....Їх завжди було 5-6 собак біля вівчарника ,а мої собаки також були "недайся" і така гризня получалася...Звісно вони перемагали і кількістю і масивністю...Собак цих зарас є достатньо,значно більше ніж Карпатців....Звісно зарас вже зустрічаються собаки і із домішками і двортер"єрів ,але вони мені запам"яталися великими і пухнастими і правильної форми ,короче ,про них маю досить приємні картинки згадки в голові..
бригадирь

Місце проживання:

Повідомлення StefcoG » 25 грудня 2013 17:18

Классс! Приємно читати ..
Так вони "пастухи" чи "сторожі" більше? Для чого їх в основному тримали?
StefcoG

Місце проживання:

Повідомлення бригадирь » 26 грудня 2013 11:10

Думаю що сторожові пастухи....Ну як їх невикористовують для завертання отари в основному вони виконують сторожові функції...Досить адекватні собаки як до людей так і до домашніх тварин,вівці їх небояться...З їх шерсти навіть в"язали носки ,казали ,що сильно лічебні...Щодо того ,що їх використовували навіть на полюванні ,то також багато разів бачив як вони ганяли по кущах за зайцем ,або лисом...Принаймі як сполохувача їх могли використовувати...Тесть розповідав як вийшов був на свиню із малими ,так та так їх атакувала ,каже якщоби не собаки і свиня некинулася за ними то каже ,що всрабися був... :D
бригадирь

Місце проживання:

Повідомлення StefcoG » 26 грудня 2013 19:38

Ще питання - це вовкодави? Тобто як вони реагують на вовків? Яка їх приблизна висота, вага і основні окраси? Чи є якісь "розплідники", я розумію що в офіційному вигляді їх немає, але чи є люди які стараються розводити їх в чистоті, знають прабабок своїх собак ну і таке?
StefcoG

Місце проживання:

Повідомлення бригадирь » 27 грудня 2013 12:25

Ну думаю ,що так ,але сам небачив,треба би в гірських вівчарів попитати ,в нас вовків нема....Висота ,врахову ючи їх пухнастість десь около 65 см...Думаю що є такі місця що більш менш є чисті виводки,бо собак в основному в вівчаря таких багато і те що кобелі допустять до тічкуючої сучини сторонню собаку недуже багато шансів...Я думаю ,що у вівчарів які все своє життя займаються вівчарством то знайшовби гарні екземпляри...

тут сербський пастух...
бригадирь

Місце проживання:

Повідомлення бригадирь » 27 грудня 2013 13:36

бригадирь

Місце проживання:

Повідомлення бригадирь » 27 грудня 2013 13:45

бригадирь

Місце проживання:

Повідомлення бригадирь » 27 грудня 2013 13:50

бригадирь

Місце проживання:

Повідомлення бригадирь » 27 грудня 2013 15:08

бригадирь

Місце проживання:

Повідомлення бригадирь » 21 січня 2014 13:30

ЗображенняЗображенняЗображенняЗображенняЗображенняЗображенняЗображенняЗображення
бригадирь

Місце проживання:

Повідомлення hanter39 » 21 січня 2014 21:40

Міш, а 2 слова до фото...
закоханий у полювання
hanter39

Собаки: Гончаки
Зброя: мц 20 01 ш
Місце проживання: Хмельниччина

Повідомлення бригадирь » 22 січня 2014 12:26

То наш місцевий житель,живе в лісі і займається вівчарством...Собак має двох...Одного залишає вдома ,бо каже як ідуть удвох то залишають вівчаря...Слід зазначити ,що в нас немає таких великих лісів і що всюди є людські хати...Той собака що залишився вдома має повністю білу окраску..Взагаліто вівці в лісі то велика шкода...Дуже великий фактор турбування дичини,витоптування рослин і т.д...Вівці сильно пахнуть і заєць який пішов по їх сліду,відразу губиться собаками...Але якто кажуть не полюванням єдиним...

доречі якраз після цієї зустрічі собаки підняли зайця,а той мабуть мав зуб на тутешнього лиса...Заєць іде на маленьке коло,виводить собак на лиса,останній в свою чергу втікаючи ловить заряд шроту із братової двоцівки ,а заєць живий здоровий втікає повз мене в 15-тьох метрах....Так заєць відомстив лису який весь час його терирозував... dfg
бригадирь

Місце проживання:

Повідомлення бригадирь » 13 лютого 2014 17:47

Це в сусідньому селі біля оленячої ферми..
ЗображенняЗображення
бригадирь

Місце проживання:

Повідомлення StefcoG » 18 лютого 2014 04:20

Таки трохи різнотипні вони. Але все одно класні. Ото б знайшовся хтось зацікавлений . Хоча тут ще важче було б, все таки мисливці народ трошки більше прогресивний ніж пастухи .. Але взагалі то нічого неможливого небуває.
PS Читаєш , дивишся про різні породи і деколи в шоці як люди умудряються практично з одного пса вивести породу. Або ж відновити з дуже малої кільості. І практично відразу підключається держава, експерти .. От недавно дивився про вірменського гампра, відновлюється буквально кілька років а вже проголошено породу національним надбанням ..
StefcoG

Місце проживання:

Повідомлення vasyl eger » 07 травня 2014 00:01

chuv bagato pro cyx vivchuriv ! rozkazuvaly stari pastuxy -vivchari ...

u 1986-7 rokax izdyv u gory selo POROGY ,GUTA ... do druziv zbyraty rogy olenichi , i vony maly tam cyx psiv . des e i na foto z nym.
+ dumayu ,sho brav vedmedya ... chuly gavkit , bo prybig z rozdertym pid okom ,yak vid pazyria ...

cikava ideya .

ale zaraz vijna !
vasyl eger

Місце проживання:

Повідомлення StefcoG » 05 січня 2015 18:40

5 хвилинний ролик про родичів нашої вівчарки . І хоча там про французьки коментують, але з ролика стає ясно як повинні працювати .. Подобається . На людей ненападають (без потреби)) ) а "видавлюють" їх за межі ввіреної ділянки . Це мудро, тим більше якщо поблизу немає пастуха .
https://www.youtube.com/watch?v=aCKwLZ8DlPA
StefcoG

Місце проживання:

Повідомлення StefcoG » 25 січня 2015 02:17

Розумію що не дуже цікава тема ))) Але питання до тих хто сюди зайде , чи знаєте людей які займаються розведенням цієї породи, або бажають займатися?
StefcoG

Місце проживання:

Повідомлення бригадирь » 14 березня 2015 11:28

Людей знаю ,принаймі трьох,але питання,а що далі???....Рома каже ,що ТИ ініціюєш ,щоб він поїхав описати собак...Ну опише він ,а що далі???Ці собаки живуть на вільному вигулі ,тільки на ніч прив"язані...Зрозуміло ,що жодного контролю за плановістю в"язок нема...Сьогодні є запис про собаку .а завтра самого собакіна нема ,або здох від кліща .авта і т.д...Я розумію ,аби мета була така ,що зібрати декілька собак із різних виводків ,дати відповідальним людям ,щоб ті слідкували за тим...Вівчарі далекі від того і слідкувати небудуть за плановістю,або робити якусь реєстрацію...Більше того недуже буде і легко знайти і поміж іншого населення людей які би захотіли утримувати таких собак ...То потужна собака із висотою до 75 в холці...Причому і просто фізично описати їх нетак вже і легко буде....З дебільшого власники цих собак проживають в таких (сраках)дебрях ,автом там непоїздиш...Полонинські отари в період від осені до весни утримаються на домашньому утримуванні,а на низинних випасах вівці випасуються круглий рік і застати вівчаря з отарою і собаками можна тільки вечером...

Пропоную рухатися в трішки іншому напрямку...Шукати однодумців (людей яким подобаються ці собаки) закупити декіька плідників в різних місцях (благо цих собак достатньо не так критично як карпатців),та і по грошах ,думаю це буде несильно дорого і виводити породу на чистоту...
бригадирь

Місце проживання:

Повідомлення StefcoG » 15 березня 2015 18:42

Міша ти питаєш мене що далі? Відповім чесно - не знаю. Але знаю що почати ми мусимо . Тому що не почавши - не буде взагалі нічого . Звідки мають взятися прихильники, коли тих собак " не існує"? Тобто вони звичайно є, але десь там .. між кимось там.. Та й що ми можемо планувати не побачивши і не описавши цих собак? Тільки після того , я можу сказати що далі . А теоретизувати я можу багато , навіть зараз можу накатати пару сторінок як все сонячно , швидко і безпроблемно .. аля "Новиє Васюкі" . Але от чесно скажу щось мені здається що - щоб я не написав через певний час прийдеться забирати свої слова назад)))
На рахунок теперішніх "вільних вязок" .. Собака потужна, набільша і найсильніша з всіх порід на території Карпат - і навряд чи всякі шаріки мали багато шансів "заскочити" якщо поряд був кобель вівчура . Тобто залишаються випадки коли кобелів не було . А це ми і хочемо вияснити - наскільки сильно "засмічена" порода . Крім того деякі породи мають настільки сильний генотип що навіть коли відбудеться не внутрішньопородна вязка , то через декілька поколінь крові інших витісняються практично повністю . Тобто як бачиш теоретично можна багато чого сказати ..
Ти їх бачиш і пишеш про них, крім тебе я знайшов буквально 2-3 відгуки . Як можна знайти прихильників? Та ще й таких які б не кидали на пів шляху (згадай про карпатців), які б хотіли зрозуміти і робити все для породи. Які хоча б інколи заходили в нет.. ну і так далі .
Я прекрасно розумію всі проблеми які чекають, не тримаю ніяких ілюзій , і не маю намірів збагатитися чи прославитись .. Але є от таке, внутрішнє, що люблю свою країну , своїх людей і їхнє творіння. Найкраща порода коней для мене це гуцульчики і українська верхова, хоча араби або фрізи набагато красивіші чи потужніші, найкраща їжа це вареники і борщ, хоча суші чи піцца визнані всім світом... Тай взагалі я вважаю що перевага та поширення будь чого це результат реклами , патріотизму і законів . Тисячу сторінок можна написати про переваги такси над ягдом або навпаки , але по великому рахунку, яка різниця для мисливця якщо вони обидва працюють на перший ступінь ? Тому кожен починає приписувати якісь унікальні здібності для своєї породи , таж реклама - ягд наприклад - універсал (ніж теж універсал - і ріже і рубає і колупає, але ж крім ножа в тебе є і сокира і ломик)) ) такса - хороша по кровяному сліду, ( це фігня що весь" сніговий період" вона взагалі дальше ніж сягає твій погляд не зайде ) але реклама працює і це основне ..
Що я побачив в вівчура унікального - це їхня психіка, це те над чим ламають усі відомі собакознавці сотні років в службовій кінології . Охоронні здібності за потребою. Адже не секрет що переважаюча більшість собак кусає від страху .. Щоб вони напали на людину за командою практично неможливо , тому і в службові собаки попадає всього маленький процент від загальної кількості . Приведу цитату
Але не будь-який представник породи, яка вважається хорошою службової породою, підходить для охорони. Якісного цуценя можна купити тільки у заводчиків, які займаються розведенням собак саме по охоронним характеристикам. Не впевнене в собі, полохлива тварина навряд чи зможе принести користь своєму власнику. Але також і занадто агресивна, з низьким оборонним порогом собака не підходить для службових цілей через неможливість утримувати її в звичайних умовах і виникнення необхідності в її ізоляції. Занадто збудлива, рвучка і агресивна собака може покусати кого завгодно. Собака, яка весь день проводить одна, зрештою теж не стане нікого захищати. Хороша охоронна собака урівноважена, навчена, керована і не представляє небезпеки для мирних громадян!

Однозначно можна сказати, що захисний вплив з боку собаки, у тому числі визначається силою її хватки. Безумовно, будь-яка собака володіє певним охоронним інстинктом. Якщо більша, голосно гавкаюча собака може вразити деяких потенційних порушників, то в разі реальної небезпеки потрібна собака, яка вміє по-справжньому кусати! Якщо говорити про протистояння серйозним нападам, з боку може бути навіть озброєних злочинців, то потрібна генетично обдарована і дуже добре навчений собака. З усією впевненістю можна сказати, що вихованець, який охоче лякає, але не здатний діяти, не може бути собакою для охорони.

Поряд з оборонним і охоронним інстинктами собака повинна володіти певною силою і витривалістю, інакше порушник зможе нейтралізувати її одним «правильним» ударом.

Хочу підкреслити слова генетично обдарована . От саме цю генетичну обдарованість я бачу. Впевнена в собі собака, яка не буде нападати без причини. Яка дає шанс відступу порушника до певної меже, і яка пускає зуби в хід як тільки межа перейдена . Все інше вторинне, колір, довжина шерсті, висота і так далі - це змінюється . Подивись скільки вже виводять німецьких вівчарок, а все одно оці якості мають тільки декілька відсотків..
StefcoG

Місце проживання:

Повідомлення StefcoG » 15 березня 2015 18:45

Чи можуть ті люди (принаймі троє) тут зареєструватись?
Твоя пропозиція дуже слушна, але це може статись тільки знайшовши потрібних цуциків . А щоб їх знайти потрібно бачити що є в наявності . Тому і хочемо описати .
StefcoG

Місце проживання:

Далі

Повернутись до Породи собак

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 6 гостей