StefcoG » 15 березня 2015 18:42
Міша ти питаєш мене що далі? Відповім чесно - не знаю. Але знаю що почати ми мусимо . Тому що не почавши - не буде взагалі нічого . Звідки мають взятися прихильники, коли тих собак " не існує"? Тобто вони звичайно є, але десь там .. між кимось там.. Та й що ми можемо планувати не побачивши і не описавши цих собак? Тільки після того , я можу сказати що далі . А теоретизувати я можу багато , навіть зараз можу накатати пару сторінок як все сонячно , швидко і безпроблемно .. аля "Новиє Васюкі" . Але от чесно скажу щось мені здається що - щоб я не написав через певний час прийдеться забирати свої слова назад)))
На рахунок теперішніх "вільних вязок" .. Собака потужна, набільша і найсильніша з всіх порід на території Карпат - і навряд чи всякі шаріки мали багато шансів "заскочити" якщо поряд був кобель вівчура . Тобто залишаються випадки коли кобелів не було . А це ми і хочемо вияснити - наскільки сильно "засмічена" порода . Крім того деякі породи мають настільки сильний генотип що навіть коли відбудеться не внутрішньопородна вязка , то через декілька поколінь крові інших витісняються практично повністю . Тобто як бачиш теоретично можна багато чого сказати ..
Ти їх бачиш і пишеш про них, крім тебе я знайшов буквально 2-3 відгуки . Як можна знайти прихильників? Та ще й таких які б не кидали на пів шляху (згадай про карпатців), які б хотіли зрозуміти і робити все для породи. Які хоча б інколи заходили в нет.. ну і так далі .
Я прекрасно розумію всі проблеми які чекають, не тримаю ніяких ілюзій , і не маю намірів збагатитися чи прославитись .. Але є от таке, внутрішнє, що люблю свою країну , своїх людей і їхнє творіння. Найкраща порода коней для мене це гуцульчики і українська верхова, хоча араби або фрізи набагато красивіші чи потужніші, найкраща їжа це вареники і борщ, хоча суші чи піцца визнані всім світом... Тай взагалі я вважаю що перевага та поширення будь чого це результат реклами , патріотизму і законів . Тисячу сторінок можна написати про переваги такси над ягдом або навпаки , але по великому рахунку, яка різниця для мисливця якщо вони обидва працюють на перший ступінь ? Тому кожен починає приписувати якісь унікальні здібності для своєї породи , таж реклама - ягд наприклад - універсал (ніж теж універсал - і ріже і рубає і колупає, але ж крім ножа в тебе є і сокира і ломик)) ) такса - хороша по кровяному сліду, ( це фігня що весь" сніговий період" вона взагалі дальше ніж сягає твій погляд не зайде ) але реклама працює і це основне ..
Що я побачив в вівчура унікального - це їхня психіка, це те над чим ламають усі відомі собакознавці сотні років в службовій кінології . Охоронні здібності за потребою. Адже не секрет що переважаюча більшість собак кусає від страху .. Щоб вони напали на людину за командою практично неможливо , тому і в службові собаки попадає всього маленький процент від загальної кількості . Приведу цитату
Але не будь-який представник породи, яка вважається хорошою службової породою, підходить для охорони. Якісного цуценя можна купити тільки у заводчиків, які займаються розведенням собак саме по охоронним характеристикам. Не впевнене в собі, полохлива тварина навряд чи зможе принести користь своєму власнику. Але також і занадто агресивна, з низьким оборонним порогом собака не підходить для службових цілей через неможливість утримувати її в звичайних умовах і виникнення необхідності в її ізоляції. Занадто збудлива, рвучка і агресивна собака може покусати кого завгодно. Собака, яка весь день проводить одна, зрештою теж не стане нікого захищати. Хороша охоронна собака урівноважена, навчена, керована і не представляє небезпеки для мирних громадян!
Однозначно можна сказати, що захисний вплив з боку собаки, у тому числі визначається силою її хватки. Безумовно, будь-яка собака володіє певним охоронним інстинктом. Якщо більша, голосно гавкаюча собака може вразити деяких потенційних порушників, то в разі реальної небезпеки потрібна собака, яка вміє по-справжньому кусати! Якщо говорити про протистояння серйозним нападам, з боку може бути навіть озброєних злочинців, то потрібна генетично обдарована і дуже добре навчений собака. З усією впевненістю можна сказати, що вихованець, який охоче лякає, але не здатний діяти, не може бути собакою для охорони.
Поряд з оборонним і охоронним інстинктами собака повинна володіти певною силою і витривалістю, інакше порушник зможе нейтралізувати її одним «правильним» ударом.
Хочу підкреслити слова генетично обдарована . От саме цю генетичну обдарованість я бачу. Впевнена в собі собака, яка не буде нападати без причини. Яка дає шанс відступу порушника до певної меже, і яка пускає зуби в хід як тільки межа перейдена . Все інше вторинне, колір, довжина шерсті, висота і так далі - це змінюється . Подивись скільки вже виводять німецьких вівчарок, а все одно оці якості мають тільки декілька відсотків..
Medicus curat natura sanat — медицина лікує, природа зцілює. (лат.)