Юрiй Ревун » 16 квітня 2019 14:23
Всім доброго дня!
Хочу описати на мій погляд цікаву роботу УКГ Альта, двох річної вижлівки по зайцю русаку. По кабану писати не буду там все стандартно - підйом, гін з полаєм і облаювання на місці. Нічого особливого, щоб це розписувати, стандартна робота на д3. Але ж по зайцю думаю публіці буде цікаво прочитати.
Погода того ранку була +5, але трохи суховато. Перший напуск десь об 11:00 годині. Через 3 хв пошука підйом звіра і заливний гін почався. Звіра було неперебачено, але судячи по gps треку і знанням власних угідь експерта, вирішили що то була лисиця. Альта загнала її в сусідній ліс за два км від нас, де лиса успішно понорилася. Тривалість гону 27 хв., що не достатньо для диплома. Вирішили дати вижлівці попити води і перепочити 30 хв. і знову напустити в тому ж місці. Через 20 хв Альта встає і починає принюхуватись з клітки багажника. Експерт каже собака готова знову працювати. Напускаю вдруге і через 10 хв підйом звіра. На той час ніхто звіра не перебачив, але собака працює. Я вибачаюсь за те, що не пам‘ятаю точний час деяких моментів. Перший скол був швидко виправлений і знов залив. На цих випробуваннях було мною зафіксовано максимальну дальність голосу по вітру 1,31 км, до цього складало 1,01 км майже без вітра.
А тепер дуже цікавий момент, за який була окрема похвала від експерта. Другий скол тривався довго і я відверто кажучі вже не надіявся не на який диплом. Поки вона працювала на сколі, я і експерт перебачили косого, який повільно пройшовся по дорозі метрів з 5 і жбурнув у другий ліс. Час сколів ще не вичерпано і ми чекаємо собаку. Яка ж то була моя радість, коли прийшла собака і побігла по сліду зайця, але і таке ж розчарування(передчасне), коли через 10 метрів вона кидає слід і біжить на останнє місце сколу. Я і експет в шоці, що за фігня. Стоїмо гадаємо чи то листя в лісі дуже сухе, чи погодні умови... І тут я бачу по gps що собака залишає місто сколу і майже по прямій біжить в сусідній ліс. Показую трек експерту і тут, на передостанній хвилині допустимого часу сколів роздається залив і знову гін. Гонного зайця було перебачено два рази, а загальний час гону одна година рівно. Напевно перший заєць був шумовий, але скоріше парний, бо в нас в цей час дуже багато зайців ходять парами. Одже собака не взяла і покинула слід підмінного зайця, повернулася на місце сколу, виправилася і продовжила гнати свого, за що і отримала окрему похвалу від експертів і твердий диплом 3 ст. з розцінкою в 64 бали.
Ось такий він видався тривало-очікуванний перший д3 по зайцю.
Доречи хочу анонсувати скільки невдалих спроб було зроблено поперше ніж отримати це щастя:
Спроба перша - 56 балів і лише розціночний лист.
Спроба друга - через 9 хв шикарного гону собака кидає звіра, підбігає до хозяїна і падає на дорозі. Вина була моя - перегоняв собаку і в неї була кріпатура.
Спроба третя - випробування в Почаєві. Підйом кози на першому напуску. На другому відмовив gps і собаку було загублено. Третій напуск - звір пішов поораним полем і із за сильного вітру з пилом собака не виправилась на сколі.
Хочу також добавити що по при свою в‘язкість, Альта завжди повертається до хозяїна і її не треба ловити. Максимальний час після якого вона поверталася після гону кози 2 години. На гону собака на горн не реагує, але в пошуку, або після завершення роботи, митєво біжить до хозяїна. Отже це все чим я хотів поділитися з громадою. Може будуть присутні деякі помилки чи описки, бо писав в телефоні поки летів в літаку, не критикуйте гостро.
Всім вдалих полювань, нагород і задоволення від ваших четвероногих друзів!!!