бригадирь » 11 березня 2018 00:21
Просив мене Роман Суховетський описати роботу карпатця по фазану,то ось ,нарешті пишу....Треба було описати як на випробуваннях .але наскільки ми на випробування неходили ,пишу із вигулок і полювання...
Насправді описувати багато нема чого,бо всі роботи моїх собак по фазану майже одинакові....потрапив,або зачув свіжий слід і все,підйом має бути ,якщо тільки птах ненабрів ,а потім перелетів...
опис Джульки із крайніх полювань...
йду в ліс,по дорозі проходимо повз бадилля кукурудзи....Джулька замахала інтинсивно хвостом і майже як пилосмик вдихає запах із кожної травинки,глини ,камінця чи бадилини....Все це настільки швидко і із запалом ,що неможна налюбуватися...То там ,то тут заколишеться висохше жовтяво-почорнівше від сонця,вітру,морозу і дощів бадилля....І ніби дивишся в небо на літак який пролетів ,але за собою залишив слід диму..Так от той "дим" то Джулька...Як фазан напитляв на жировці,так само і вона йде повторюючи всі його маневрування ...І от ,розпутавши павутину слідів, стає на слід пересування по прямій....Можливо фазан сам по собі перебігав ,можливо втікав бо побачив переслідувачів ,але коли бачиш як собака пішла вперед по прямій ,то майже напевно за мить буде підйом....Питання тільки як далеко і чи півень чи курка...
В метрах тридцяти пролунало хлопання і в одночас когокання півня фазана...Позицію маю досить незручну ,бо я на бережку ,а півень піднявся в низу і летить від мене....Роблю випередження без вицілювання,бах і півень летить далі....В друге нестріляю ,бо летить в бік лісу і кущів... Дуже багато було так ,що відлетить і в 300 метрів впаде замертво,дуже добре якщо побачу де впав ,або іще краще якщо то побачить Джулька...Взагаліто я більше люблю коли вона небачить куди полетів фазан,бо відразу переслідує його і робить повторний підйом.....Бувало таке ,що вдавалося відкликати її ,але тільки коли летіла курка....Вона мабуть розуміє ,що курку ми неполюємо....
Так от повернемося до нашого полювання...Півень як я і думав (полюю там не один десяток разів) полетів до іншого поля із бадиллям,яке межувало із густими кущами верби,там і приземлився ....Щоб ви розуміли ,переслідуваний фазан сівши на землю,миттєво пересується пішки і іноді на доволі великі відстані...Але залишаючи за собою свіжий слід ,він немає шансів бути непоміченим Джулькою...Цього разу після підйому собака непомітила із бадилля куди він полетів ,хоч і миттєво вибігла на відкрите ,щоб побачити....Це давало шанс на спробу волювати цього самого птаха ....Підходжу до місця приземлення ,собаці некажу нічого,бо і нетреба,вона се розуміє сама,мабуть той запах вона чує і в повітрі де він пролетів...Починає метушитися на місці приземлення і знову та пряма лінія ....Запримітив птаха ,як він перебіг в метрах 25 від мене з бадилля в верболоз...Мить і Джулька блискавкою забігає за ним....В гущавнику ,та і на відкритому,фазан западає ,пробує сховатися від переслідування....Буває часто так ,що в гущавнику він легенько просковзне .а собаці яка набагато більша від нього треба якось обійти ту перепону ,або якось пробратися в середину ,це дає йому трохи часу абизапасти десь ,або відбісти на більшу відстань....Саме так було і цього разу...У верболозі були ділянки із водою і було чути як Джуля шляпкає по воді,митьі знову хлопання крил і політ ,тепер від мене в ліво в бік лісу...Знову скидка ,миттєва поводка і постріл.....Птах хаотично падає підранком,але там ,у верболоз....Завжди захоплювався своїми карпатцями як вони знаходячись в гущавіні,небачачи користуються слухом...Знову хлюпання по воді миттєво і добір підранка....Чутно як фазан б"є крилами,хрустіння гілок і тиша.....Я розумію .що підранок добратий,і що йти мені за ним туди немає потреби ,бо там Джулька,вона подасть....Але тиша,нечутно ні хлюпання по воді,ні биття крил....просто тиша....Даю команду "Подай"!!!Джулько до мене!!!Тиша....Боковим зором помічаю якиїсь рух і бачу як моя улюблениця несе мені фазана з іншого боку верболозу....Аби нейти знову по воді ,вона оббігла кущі суходолом...Мудрість і розум собаки знову подарував мені незабутні миті і велике захоплення нею...Фазана як завжди принесе і тримає міцно в зубах.....Кажу "Дай"!!!І доклавши невеликого зусилля забираю птаха...Ніколи сама нехотіла віддати....