Vayser написав:hanter39 написав:На випробуваннях покачці відразу перевірялась подача «тушки» з суші та реакція на постріл. З бажаючих 12 одниць ніхто на зміг подати качку, хоча 11 з них її знайшли. Не пройшовши подачі, далі випробування на воді не проводили.
Справедливості заради, так дійсно є вина моя як господаря що не навчив подавати з суші добре. Але мені є з чим порівнювати бо апортуваню вчу уже 3-ю собаку, і скажу вам ті зусилля і витрата часу не йде ні в яке порівняння що були витрачені на попередників. Моя апортує дуже важко, та на полюванні качок з плеса подає, а ось у камиші подавати відмовляється. У воду йде легко.
П.С. : Почитав, гарно описано, і тепер картаю себе що не поїхав у суботу, пропустив усе цікаве.

Трішки задумовувався над тим чому із води тягне ,а на суші ні..Спостереження були за моїми собаками.Найда ,Бондий,Джуля тягли тільки із води ,а от Корчий апортував будь де...Але потім з"ясувалося ,що на суші вони не все неапортують,доприкладу фазана подають,причому іноді навіть треба прикласти зусилля аби відкрили пащеку..
Думаю ,що причина в такому вибірковому апортуванні є в тому що собака апортує 1.те до чого має більшу пристрасть.2.Те що непідсилу дістати господару(наприклад із води)3.Коли є конкуренція з боку іншої собаки ,що та забере..І думаю ,що насправді ми до того ,що вони виконують ці три пункти майже ніякого відношення немаємо і неправильно натаскуємо собак ...Ми вчимо відразу собаку словові яке за собою несе декілька дій.наприклад таке слово "апорт"1, піти в потрібному напрямку .2 дивитися і шукати.3 Взяти знайдене в зуби.4 не зжерти самому.5нести. 6 іти до господара.7 віддати.8 поводитися правильно після того як в неї забрали апортіровану річ.
І якщо би ми навчили цих всіх пунктів окремо кожний ,то наша собака би апортувала із буть чого..Вище я писав ,що із всіх апортував тільки Корчий...Бо саме його я вчив кожній команді окремо.Тобто команда взяти означала ,що він має взяти в зуби і все,потім коли засвоїли цю команду ,наступною була команда дай і собака мав віддати тещо тримав в зубах.Потім кидав річ в траву щоб собака бачив що туди летіло ,але небачив де саме воно є і віддавав команду шукай.,а коли він знаходив ,давав команду взяти,собака брав тоді команда до мене,потім команда дай і якщо віддавши хоче знову від вас взяти то віддавалася команда фу.
Думаю ,що неодноразово ви бачили як собака якому довелося пливти за качкою ,аж на протилежний бік,або блище до якогось острівця і собака виносив на той берег де блище ,а потім повертався до господара без здобичи.От в таких випадках згодиться наказ "До мене" і якщо ви правильно його завчали і пес його добре засвоїв ,тодопливши до качки і взявши її взуби ,відразу віддається команда до мене і собака попливе не до ближнього берега ,а до вас....Так само якщо треба апортувати здобич із острівця.Відсилається собака на острівець ,зазвичай вкидають камінець в той бік,або показують рукою і командують "Дай там",або "апорт там".Коли собака допливе до острівця і знайде здобич ,то згодиться команда "візьми",яку ви добре засвоїли і собака безвідмовно візьме поноску ,чи здобич в зуби і відразу віддається команда "До мене",яку ви також вдосконало виконуєте..Для того аби собака шукав саме підстреленого звіра ,або птаха ,треба вибрати окрему команду ,до прикладу "апорт" і віддавати її тільки у випадку коли ви відправляєте собаку саме за битим трофеєм.Бо якщо ви хочете аби собака заплив на острівець аби побудити на крило птаха .або підняти звіра то віддавши команду "апорт" ви собаку заплутуєте ,бо вона пливе ,шукає биту дичину ,а вся дичина полетіла ,або її взагалі там небуло...Використовуйте для кожної дії окрему команду тоді собака з часом зрозуміє хід ваших вимог і потреб і буде залюбки виконувати ваші накази.Навчайтеся поступово.З початку на малих відстаннях поступово їх збільшуючи,потім тренеруйтеся потім працюйте із видимостю,закидаючи поноски в кущі ,трави тощо ,потім об"єднуйте відстані і видимості...Але пам"ятайте ,що самими основними командами то є заборонна "фу" і "до мене".Якщо ці команди невиконуть то з наступними буде торба.