Відкрилися на качку...
02,08,2014 в нас відбулося відкриття на качку...Кажу це досить "гонорово",бо із всієї України тільки Закарпаття відкрилося ,всі інші області повинні з 09,08,...Саме на цей день в нас припало і релігійне св"ято ...
Отже цього року з ночівлею відкритися невдалося ,але в цьому нетак вже і багато мінусів....Поперше неламаєш собі голови за тиждень до полювання (як у Петросяна)-что мне надєть.юбку или сараван, что ти мнє на прошлой нєдєлє купил....
,не бігаєш умовляючи когось , кого жінка невідпускає з ночівлею і т.д...Відстрільна картка в кишені ,набоїв 2,5 пачки з минулого року залишилося...Тому спокійно збираю деякі харчі (які цілі і неушкоджені повернулися додому),деяку запасний одяг ,на випадок дождя,дістаю з сейфа пушку ИЖ-27Е...На мить задумався ,скільки всежтаки ,за 8 років з неї вистріляв набоїв...
,заглянув в дозвіл на зброю ,з"ясував недуже приємну річ .виявляється через 2 місяці зпливає термін дозволу,а здавалося ,що минулого року продливав....Дістаю з підвалу заброди,без них ніяк ,завдяки цим чобіткам не один раз приходив з трофеями додому ,в той час коли інші мисливці йшли порожняком...Та і собака активніше працює коли бачить ,що і господар лазить по очерету...Обвішавшись всім цим трахамуддям виходжу на двір...Дивлюся на вольєр Джулії.ох вонаб зараз стала в пригоді,але неможна ,через 4 дні має народжувати
...Поруч біля вольєру прив"язаний Корчий,молодий іще йому тільки 5 місяців і ризик того ,що часта стрільба його налякає дуже велика ,та і подавати із води він іще непробував...
Далі в окремій загорожі прив"язана Найда,але після того як привела цуциків на білий світ зовсім осліпла ,тому знову повертаю свій погляд на Корчия...Він нагадує незовсям розуміючого ,але тямущого сина,а синів треба з дитинства привчати до мисливської справи ,тільки тоді вони стають справжніми мисливцями...Отже чипляю повідка до його ремінця ,вантажу в багажник мажини ,зазделегіть виймаю все що він може погризти,бо зазвичай з губки якою мию машину ,поки проїду 10 км ,залишаються тільки клаптики
...От чорт ,знову колесо треба підкачувати!!!!Безкамерка є безкамерка....Благо ,що вдома є саморобний компресор ,зроблений із двигуна із холодильника...
Тим часом і брат підходить з своїм сином ,він також його привчає до полювання ,правда тому вже 15 років...Ну все мабуть вже все зроблено ,в голос роблю перекличку що можна було забути,ну мабуть все...Ні стоп....Заброди я брав,брав ,так і залишив ,біля дверей....Кличу дочку ,щоб принесла ,повертатися негоже ,непоталанить,...Хоча спостерігав ,таке ,що більше непоталанить якщо неповернешся і невізьмеш те що треба...
Отже на годиннику,вірніше на мобілці вже 17-та,хвилин 40 треба їхати на місце ,там оглянутися ,а в 18,00 має пролунати перший постріл...Полювання як і попередні роки відкриваємо на Боронявських рибниках..Під"їзджаючи до рибників зауважили ,що стайка з приблизно 50 качок кружляла над водою,це вселяло надію .але побачене потім засмутило ,виявилося ,що то одне із вох озірців в яких була вода ,всі інші були сухі і зарослі бур"янами...Погано,декілька пострілів і вся ця качка втече на річку яка протікала в 5-тьох кілометрах,а там якщо небуде кому їх заворушити вони і залишаться до ночі...Іще подорозі зауважили,що майже небуло машин ,зазвичай тут на відкриття так гамірно ,а тепер тиша...Ну нарешті доїхали до місця де вже два роки поспіль відкривалися з ночівлею..І знову подив там було всього дві автівки і жодної палатки...Сказати що це мене засмутило ,означає збрехати ,ніколи нелюбив гамірне полювання ...
Вивантажилися ,випускаю з машини Корчия ,той відразу познайомився із статним куцхаром ,який там господаровито бігав виляючи своїм обрубком...Поздоровалися з його господаром ,привітали один одного з відкриттям і розійшлися в пошуку місця де би можна було відстояти захід сонця....Картина була жахлива ,все було позаростане травою і чагарниками ...Ми шукали воду,до тих двох озерець що були з водою ми відразу вирішили нейти ,знаючи ,що весь люд буде саме там....Пробираючись скрізь зарослі ,я йшов перший позаду мене Корчий ,який час від часу забігав заблизько і отримував п"ятою в підборіддя,а позаду нього йшов брат із сином.....І от нарешті перед нами показалося озірце яке недокінця висохло і в одному із закутків булотрішки води порозшою очеретом....кря-кря і хлопання крил пролунало із того очерету і декілька чирків і селезнів піднялося на крило...Все кажу тут і базуємося...Брат декілька разів намагався мене переконати ,що може всежтаки нам слід іти до великої води ,але я був непохитний,я вірив в правільність свого вибору....
По дамбах почали чутися людські голоси і ставати чуть гамірніше,почав сходитися мисливський контингент і всі хто підходив до нашого скрадку йшли далі,бо шукали більше води...І от на годиннику 17,50,корчия прив"язав до очерету,в голові думки про все і нічого,більше всього як собака сприйме перші постріли...Ой як добре ,що сьогодні не дуже сонячно і сонечко не світить в очі...17,57.як і завжди найшовся якиїсь недоумок ,що невитримав 3 хвилини і вистрілив...18,00...в воздух віднялися дві ракети,які символізували про старт....Розпочалася канонада...Качка піднялася високо ,але народ лупив ,ніби ті набої були по 17 копійок...Декілька разів налетіли і на мене качки.Перші два постріли,крайом ока диувлюся на цуцика ,що він,підняв голову подивився на мене і далі сидить...Через деякий час чую щось храпить,повертаю голову ,дивлюся .а він спить.нічого йому немішає..Високо нестріляв ,а ті що летіли на більш прийнятні висоті успішно промахував
.І .І от бачу по тій дамбі де ми" базувалися ",йдуть два дядьки ,...Один з пушкою інший молодий і без нічого,перед них біжить курц...Йдуть голосно розмовляють ,хоча і бачать ,що тут люди замаскувалися і полюють..Я таких називаю "сватами"...Знаєте як раніше селом йшли сватати дівчину ,перев"язані через плече рушниками,гонорову із музичним супроводом....
Ну так само і ці ходять...Підійшли до брата ,по розмові чую ,що знайомі,поздоровалися і пішли далі....Як вже майже пройшли наш очерет ,їх курц надумався пробігти ся по болоті і підняв чирка на крило який перелетів 20 метрів вздовш і сів попереду брата...Власник курца гонорово крикнув братові.
-Вася твій!!!
Брат який до того,вже успів вистрілити з 10 патронів ніразу непопавши ,невідмовився від шарового трофея .який сів навпроти нього на відстані 20 метрі...Бах і чирок вверх ногами в воді ...Брат кричав тому власнику курца ,щоб відправив собаку ,аби подала птаха ,але той чи тому ,що його собака неумів подавати ,чи нехотів сє з тим бавити пішов собі далі...Як зпрацював курц мені несподобалося,пробіг як кінь по воді 10-15 см глибина,чирок мабуть піднявся від шуму ,а не від того .що собака його підняв,після пострілу ніяк невідреагував ,а як прибіг так і побіг знову до господлара..З таким успіхом можна і свиню брати на полювання вона також любить ходити по болотові...Я бачив роботу курців .так ті неба сі брали коли чули запах качки ,а цей відбувайло був...
Посидів трішки в своїй засідці.я мусив переходити на іншу позицію ,бо хмари розвіялися і сонечко боляче різало очі...По дорозі на інше базування я проходив повз брата і вирішив попробувати Корчия спрямувати на апортування підстреленого братом чирка...Вкинувши декілька камінців в те місце де лежав птах ,мені всежтаки вдалося зацікавити собаку ,щоб він пішов шукати в тому місці,вода неглибока була 10-15 см і намул..Корчий то підходив до того місця де падав камінь ,то нюхав щось інше..Я бачив ,що він усвідомлює ,що я хочу аби він ,щось мені приніс ,бо команду "апорт" ми вивчали вдома і на суші він апортує взалюбки ,навіть усвідомив ,що з поноскою нетреба втікати ,а підходити до мене...Отже після декількох кидків камінцем в те місце де була качечка він всежтаки звернув увагу на "щось дивне",яке мало запах і було в пір"ю....Бачилиб ви як він насторожився ,мить боявся підійти до чирка ,потім пробував лоторкнутися ногою ,ніби пробуючи чи негаряче
,потім так само взяти в зуби...В решті решт ,взяв в зуби ,потім поклав на місце ,але я повторив апорт і він знову підняв качку за крило і з зупинками всежтаки виніс...Я радів і тішився із нього ,адже йому тільки 5 місяців....
Тут я згадав про телефон і про те ,що я як ніколи прийшов на полювання із розрядженою батеркою..Шкода ,але такі речі треба фільмовати...
Вмостившись на зручне місце в великих бур"янах ,де вже сонечко несвіти в очі і мене майже небуло видно , посидів трохи .дочекався ,що передімною на воду сів чирок...Чирків я нестріляю через їх розмір ,але ну дуже мені хотілося повторити апортування із Корчийом...Тому всежтаки стрельнув...Чирок лежав в метрах 30 від берега...Я знову закомандував "Апорт" і вкинув грудою намулу в бік пташки,...Собака замешкавшись на мить озирнувся і попрямував до птаха...Картина повторилася з підніманням за крило,потім опускання ,вотім за шию і врешті решт приніс до мене і поклав переді мною...Похвалив його і взяв чирка в руки ,Корчий вирішив ,що і він має право його нести ,вхопив його за крило і так зімною і пішов до скраду...
Літ ,став маровитим.було таке ,що птахів небуло видно по 20 хв...Але я сидів смірно,ніби знаючи на 100% ,що прийде і наша черга...І от до повної темноти ,залишилося десь пів години і розпочався той літ який я прочекав стільки...
Першим відзначився брат ...Там де він підстрелив чирка сів крякаш і якого було без великогно затруднення добуто...Потім знову на брата налетів селезень ,...Постріл ,птах летить далі новз мене і я б"ю,птах замертва паде,відстань досить пристойна ,гарно добув...
Ну ідемо по нього....Знову кидаю намулом ,собака недуже яро ,але іде до птаха...Але ,що це ,ті перші поміщалися в пащеко ,а це щось більше,ну всежтаки взяв і вже починав рухатися до мене ,як із боку налітає іще один крякаш,постріл,промах ,налітає на брата ,той так само маже..Корчий чогось вирішив ,що він недонесе до берега качку ,кинув і прийшов сам..Незнаю ,можливо через постріл...
Тут я згадав про заброди ,вирішив немучити більше собаку,для першого разу досить....Взув чоботи іду по птаха,корчий за мною ,коли взяв качку в руки і він заворушився,тежза крило тяне ...Тільки дійшов до берега як знову налітає крижень,пах і той падає на інший бік болотця ,біля очерету..Йдемо по нього ,вже зовсім нічого невидно....Починаю топтати де ймовірно падала качка,Корчий також топче ,але трішки в іншому боці..Чую ,щось шумкнуло ,бачу по суші втікає моя качка і в очерет...Добре біжить ,можу незнайти...І от бачу забивається під сухий очерет,нагинаюся аби взяти ,а її вже нема,темно ,прислухаюся,але Корчий приєднався до наших ловів і шумить сильніше за ту качку...Поки я шукав в одному боці ,качка встигла втекти на метрів 10...Корчий внюхав запах і за нею ,та як заєць зробила коло і своїми слідами знову до мене і залягла...Я нечіпаю ,чекаю поки собака прийде ,щоб пробував добирати...Але вона його збила з пантелику і він неміг ніяк збагнути де вона поділася...Потім я всежтаки його покликав і показав йому качку..Картина така ..Качка втікає він притисне ногою і головою ,та затихне він відпустить....Чесно кажучи ,аби не Корчий у мене був шанс залишитися без ціє качки...Очерет був досить щирокий і густий + ніч...Всю дорогу додому ,я розповідав братові про Корчия ,адже йому всього 5 місяців .....Тоді я іще незнав ,що наступного дня ,ми будемо мати нові пригоди ,але про це, вже в наступних описах...