в пятницю ввечері подзвонив до нас п.Скедров і повідомив про випробування і сказав, що карпатців там очікують... перепрошую в тих, хто мав бажання поїхати, але не знав! кого встигла, того і обзвонила
про те як і як довго я вмовляла чоловіка розповідати не буду... переходимо до самої суті
23.03 рано встали, по-снідали і виїхали. на вольєрі ми були приблизно в 8 ранку... вже було досить лайок, інших порід не було. зауважила, що лайчатники майже ті самі, що і завжди. був дядько з розплідника "Еней", то в нього спец. обурудований причіп для собак, він один привіз щонайменше 8 лайок.
довго чекали, геть аж знудитись встигли...
пішла оглянути вольєр через сітку. вольєр 6 га, досить чистий,є болото. для випробування було випущенно двох кабанчиків, один занадто спокійний, а інший трішечки шустріший. для показу реальної роботи собак я б таких кабанів забраковувала б, але... кращого немає.
головним експертом був Вербило С. з Житомерщини.
дякую хлопцям-лайчатникам, які пропустили нас вперед черги.
підійшли до експертів, уточнили всі необхідні нюанси і мали допуск до пуску.пускала обох в парі. каже експерт - пройдіть з собаками 50 метрів і спускайте...зробили дво кроки і вирішили спускати, чого з ними так далеко йти? мають показати роботу, то і так покажуть... ще й перша хвилина пошуку не пройшла як вони знайшли кабана. спішимо на голос, але експертів не переганяємо. хочу зауважити, що експерт оперативно ходив і був завжди в полі зору роботи собак.
гонили, тримали того шустрішого кабанчика, а потім собаки тих кабанчиків збили до купи в куточку і обгавкували вже трішки на відстані, намагались прихопити кусочок ляшки, але ті "бамбули" не велись.... бачу що собаки починають втрачати інтерес. щей пити відбігли, але до кабанів повернулись відразу і тут Вербило каже "все, знімайте собак" і більше нічого не каже... думаю знову відхід... обідно, навіть засмутилась....
командуємо собакам "до мене"(на відлов у нас пішло напрчуд мало часу, от що значить "тормознуті" кабани) на повідок і йдемо до експертів. експерти нам повідомили, щоб виводил собак, але потім повернулись до них. в мене вже настрій опустився до відмітки 0, але собак прив"язали і повертаємось.
дивлюсь, а експерт в журналі підбиває бали за роботу і виходить в нього в сумі 75 балів. настрій відразу піднявся, знаю точно що даної кількості балів вистачить на диплом але на який?! попереду нас виступала пара лайок і набрала 76 балів, то їм дали диплом ІІ ст., думаю собі "буде обідно якщо до диплому ІІ ст. не вистачить 1 балу"....
але бачу, що експерт в графі відмітка про диплом виставляє нам ІІ....
сказати що я зраділа, це не сказати нічого...людина яка виграє в лотерею 1000000 менш щаслива, ніж була я коли дізналась що собаки заробили диплом ІІступеня по підсадному кабану. експерти нас привітали подякували, що вболіваємо за наше, за українське... побажали нам успіхів в розведенні
тепер трішки по самих результатах:
пошук - 5 балів( максимально 5 балів)
голос - 8 ( максимально 10 балів)
сміливість - 14 ( максимально 20 балів)
майстерність - 14 ( максимально 20 балів)
спритність - 11 ( максимально 15 балів)
в"язкість - 11 ( максимально 15 балів)
злагодженість - 7( максимально 10 балів)
слухняність - 5 ( максимально 5 балів)
сума балів = 75 - диплом ІІ ступеня