Все написане тут моїм швагром,тому сильно не судіть бо надіюсь найближчим часом він приєднається до нас, і по можливості буде відповідати на всі питання які цікавлять .
Доброго дня усім відвідувачам форуму!)
Багато людей, що хочуть почати утримувати бджіл, ставлять перед собою безліч питань. Намагаюсь озвучити кілька з них:
1) З чого почати?
2) Чи часто треба доглядати бджіл?
3) Скільки меду можна зібрати за один раз і за сезон?
4) Чи це важко?
5) Як зробити вулик?
6) Якого типу вулик найкращий?
7) Де придбати інвентар?
8) Де поставити вулики?
9) Де купити бджоли?
10) Які бджоли кращі?
11) Коли купувати бджіл?
12) Скільки коштують бджоли?
От ці питання найбільш часто чути від людей які мають бажання займатись бджільництвом. А чую я ці питання не рідко, так як утримую бджіл вже 15 років. Спробую на свій власний погляд дати відповіді на ці питання.
1) З чого почати?
Розпочати треба безперечно з себе! Треба справді вирішити чи я хочу утримувати бджіл чи просто це чергова моя забаганка! Чому так? А тому, що перш за все халатне ставлення до бджіл шкодить самим комахам і власнику! Комахам тим, що вони можуть захворіти через недбальство господаря, а господарю це може коштувати збитків. Марно витрачені кошти на вулики та інвентар, а далі нема кому продати це все. Бджоли вимагають серйозного ставлення до себе!
Маю чудовий приклад на цю тему. Один пан завжди твердив що хоче утримувати бджіл, я йому у всьому допоміг – і вулики дав, і бджіл. Влітку бджоли можуть вижити і без господаревого догляду. А от зимівля – складний процес. Зимівля бджіл залежить від літа що минає. Своєчасна обробка бджіл від хвороб, загодівля цукровим сиропом в необхідній кількості і необхідними порціями – це все та багато інших чинників впливає на зимівлю бджіл. Так от цей пан бджіл не загодував вчасно, не обробив від шкідників. Його бджоли йшли у зимівлю без жодного шансу на життя. Прийшла весна і той пан знову прийшов до мене з проханням дати йому бджіл. Я не дав йому бджіл не тому що не скупий, а тому що шкода щоб ці комахи гинули! В даному випадку бджоли і горілка були не сумісні.
2) Чи часто треба доглядати бджіл?
Догляд бджіл залежить від пори року. Наприклад взимку – нема сенсу їх доглядати. Лише ближче до весни слід прослухати бджіл – чи мають вони корм. При нестачі корму бджоли видають характерний звук, схожий на шорох сухого листя. При нормальному стану справ бджоли гудуть дружньо і тихо. При деяких захворюваннях бджоли гудуть не дружньо – чути як окремі бджоли гудуть сильніше одна наввипередки іншій. На весні до бджіл дивляться часто, приблизно раз на тиждень. Треба і рамку підставити і при потребі підгодувати. Найцікавіший період це травень-червень – тут слід бути уважним так як це період роїння бджіл. Треба і маточники зірвати і при потребі рій припильнувати. – також слід дивитись як мінімум раз на тиждень. Після періоду роїння бджіл не слід так часто турбувати. Близько разу на 10 днів. Кожен раз коли заглядаємо до гнізда – тим ми тривожимо бджіл і заважаємо їм працювати. Восени треба вибрати собі період для загодівлі – триває він близько 7 днів в зоні Західної України.
3) Скільки меду можна зібрати за один раз і за сезон?
Складне питання яке залежить перш за все від кормової бази – чи є у вашому районі медоноси і якого вони типу. Залежить і від погодних умов і від самих бджіл. Від типів вуликів та навиків пасічника. Якщо кочувати з бджолами від одних медоносів до інших то збір меду може сягнути і 100 кг з сильної сім’ї і навіть більше.
4) Чи це важко?
Кожна робота вимагає відповідального ставлення до неї, з метою досягти максимального результату. Важко тут чи ні – судити кожному особисто. От мені не важко – бо люблю цю справу. Інколи буває важко у період роїння та загодівлі бджіл на зиму. Але цей час швидко минає.
5) Як зробити вулик?
Вулик вмілому столяру зробити не важко. В інтернеті можна знайти безліч найрізноманітніших конструкцій. Кожна конструкція вулика має свої переваги. До прикладу – я мав вулики і на даданівську рамку, рамку Лангстрота-Рура а тепер і на українську рамку. У всіх цих вуликах по різному ведуть себе бджоли залежно від зовнішніх факторів. Тому перед вибором конструкції вулика варто добре проаналізувати свій регіон.