В загальному згоден, та кожен вибирає собі як зброю так і ножі не тільки за вподобаннями, але й за можливостями. На рахунок термообробки - це завдання майстра чи підприємства виконати термообробку на належному рівні, бо покупець , в даному випадку мисливець, бажає мати ніж з відповідними характеристиками, - за те і платяться гроші. Але доволі часто можна купити ножа який не відповідає наданим параметрам . Інколи навіть з хорошої по характеристикам сталі примудряються зробити посередньої якості ніж.
Часто виробник , особливо стосується китайських, вказує досить широкий розрив в твердості леза, або не вказує зовсім. Я б не радив взагали купувати такі ножі, бо то на мою думку викинуті гроші - маю негативний досвід - прийшлося просто викинути одного ножа.
З деякої кількості ножів які маю і користуюсь можу сказати, що для риболовлі і більшості полювань - на птицю, хутро - заєць, лисиця (для лиса
маю взагалі окремого ножа) та інших, достатньо ножа з медичної нержавійки наприклад 40Х13, - недорогий, легко точиться, не так шкода втратити.
або максимум з 420 сталі - маю один ножик - свої функції виконує повністю.
Для полювань на копитних дійсно можна мати ножі з сталей 440С, Сандвік 12С27, 95х18... цілком достатні для розробки туші, зняття шкіри та ін., та на мою думку все таки краще AUS8, х12мф.
Вуглецеві сталі досить хороші і дійсно порівняно з нержавійками потребують більшої уваги і старанного збереження, але вони теж мають своїх прихильників,які не лінуються за ними доглядати.
ATS-34, RVL-34, D2 , без питань хороші сталі які мають своїх прихильників, бо заслуговують на увагу своїми якостями. Вони дійсно потребують ретельної заточки, але які сталі не потребують, люба , що дорога що сама дешева сталь буде мати поганий різ після недбалої заточки. Я маю поки один ніж з ATS-34 - з досвіду скажу - без проблем можна розібрати кабана "до рюкзака", правда оскільки він недавно (з кінця прошлого сезону) то не можу сказати скільки кабанчиків і яких він витримає без заточки, але поки ріже добре.
В найближчих планах маю намір придбати(замовити у майстра по своїх ескізах.) кілька ножів з різними марками сталей, .причому також з такими поширеними як 95х18 та х12мф.