Розвиток породи

Модератори: WAWA, guegue, hanter39, skedrov

Розвиток породи

Повідомлення skedrov » 23 жовтня 2014 16:48

Доброго дня усім!

Розпочинається нова сторінка у роботі з становлення та розвитку першої національної породи мисливських собак незалежної України.

Звертаюсь до усіх ентузіастів, шанувальників породи, з інформацією та проханням активізації роботи з становлення породи.

За ініціативою ФМСУ і особисто її керівника Домашовця О.І. буде приділена особлива увага щодо реалізації планів по реєстрації породи наступними етапами –

1. проведення ряду виставок спеціалізованого спрямування
2. узагальнення результатів кількарічної кінологічної роботи
3. удосконалення стандарту, аж до прийняття його як постійного
4. формування підтверджених практикою і польовими випробуваннями типових правил випробувань цих собак відповідно до практичних потреб мисливців
5. просування як нової породи у кінологічному світі.

Для поетапної реалізації необхідні зусилля і обговорення думок багатьох власників та знавців цих собак, зведення та узагальнення інформації отриманої у ході їх практичного використання.

Найближчим часом спільними зусиллями необхідно підготувати змістовну статтю до кінологічного журналу про розвиток породи у якій необхідно відобразити:

1. Кількість УКГ в розрізі по вікових категоріях (щенки, молодша, середня, старша), по статі (вижлець та вижлиці), по регіону перебування (область), кількість зареєстрованих у ФМСУ собак та процентне відношення від усіх відомих.
2. Кількість в’язок УКГ в розрізі за останні 2 роки, кількість виживши від цих в’язок щенків, кількість в’язок зареєстрованих у ФМСУ.
3. Кількість проведених кінологічних заходів за участю УКГ (виставок, випробувань), їх результати (отримано оцінок екстер’єру, дипломів за польові якості).
4. Кількість отриманих дипломів у розрізі по видах дичини, та кількість дипломованих собак у розрізі по видах дичини та території проживання.
5. Описи роботи собак на випробуваннях в розрізі по видах дичини.
6. Описи реальних полювань в розрізі кожного виду дичини (фазан, качка, лис, заєць, борсук, кабан, олень, лось тощо).
7. Пропозиції щодо удосконалення стандарту, внесення змін до існуючих правил випробувань щодо особливостей цієї породи.
8. Інші дані про породу і результати роботи з нею...
У цій темі запрошую до діалогу усіх бажаючих.

Статтю пропоную почати писати разом, а якщо хтось хоче запропонувати свій варіант будемо дуже вдячні….
skedrov

Місце проживання:

Re: Розвиток породи

Повідомлення hanter39 » 23 жовтня 2014 17:19

" 4. формування підтверджених практикою і
польовими випробуваннями типових
правил випробувань цих собак відповідно
до практичних потреб мисливців"
дуже цікаво, а якже формуватимуться правила випробувань по зайцю і лису для укг. на існуючі ніхто так і не приїхав. хочаб для проби і тп. пробував написати під укг- розкритикували. ..
а що ж узагальнювати по дипломах, якщо собак, що відвідували випробування, можна порахувати на пальцях рук. тай на виставки не дуже рвуться...
якщо будуть дані, можу помогти в написанні статті.
закоханий у полювання
hanter39

Собаки: Гончаки
Зброя: мц 20 01 ш
Місце проживання: Хмельниччина

Повідомлення собаколюб » 23 жовтня 2014 18:43

щодо планів рекомендувала б дописати "монопородні випробування для УКГ по кабану, борсуку, хутру"(але по білій тропі, а не в пору коли на дворі +20 і все страшно пахне).
я б робила обов"язковими дипломи по хутру(диплом по кабану прирівнюється до хутра і обов"язковий для допуску до в"язок), борсук, а от птиця і фазан додатковий без певних умов...
доречі відносно в"язок - цього року вилізло багато цуциків з неправельним прикусом, хоча в батьків норма, пропоную зняти право в"язок собак без дипломів. якщо вже вести породу, то в ідеалі. буде важко, але це потрібно і для популярності карпатців на виставках і випробуваннях. а то в нас на випробування фактично їздять одні і ті самі, запрошуєш інших і чуєш "та моя собака і так працює гарно, навіщо мені ще гроші викидувати...".
що стосується правил, то карпатці легко можуть працювати по правилах випробування мисливських собак кабан/борсук, а от по хутру - потрібно зменшувати час роботи і переглянути оцінювання голосу(тут Роман краще знає)...
по стандарту - вважаю що потрібно розділити малого карпатця і високого. зараз межі широкі, але федерація однозначно їх обмежить і частина карпатців вилетить(боюсь, що такі як мій Барон не влізе в межі росту :oops: ).

в силу певних обставин допомогти в написанні статті навряд зможу, але певні данні(які знаю) надам! dfg
Якщо біжиш, то не спіткнися
Якщо спіткнувсь, то не впади
Якщо упав, то вставай мерщій
І далі ти біжи...
собаколюб

Звідки: Україна, Хмельницька обл., Старокостянтинівський р-н
Собаки: УКГ АЗА, 18.03.11р.н. та УКГ БАРОН, 23.07.12р.н.
Зброя: -
Місце проживання:

Повідомлення hanter39 » 23 жовтня 2014 23:20

Іро, глянь ще раз правила випробувань по хутру написані мною під укг. я там якраз зменшив час роботи. а от прирівняти диплом на вольєрі і в природі по хутру ніяк неможна! ти навіть сама почуєш як смердить кабан! чуття так можна втратити.
стосовно того, шоб заборонити вязки недипломованим, думаю поки рано. але раз в рік, щоб був хоч диплом ексерєру треба ( до 6 років). повір, якщо слідкуватимуть за зубами і т. п. то за три роки число забракованих укг зменшиться на відсотків 80%! от тоді вже вязати тільки не тільки екстерєрних, ай робочих.
бо візьмемо доприкладу мене: перший раз попався мені кг з забракованими зубами і робочими якостями 50 на 50 ( в першу очередь через мовчунство- генетичний порок, читаєм уважно кінологічне літ. стосовно цього). другий раз попалася з норм екст карпатка, але до 6 міс я непобачив нічого такого цікавого в ній. а якби батьки мали щорічні виставкові дипломи і робочі, то повірте, відсоток "нетаких" кг зменшився б в рази!!!
п.с. Іро, що маеш на увазі переглянети оцінювання голосу? сила, музика і вірність оцінюється однаково для всіх порід, хоч то рг, ррг, ег чи фінська!
закоханий у полювання
hanter39

Повідомлення собаколюб » 24 жовтня 2014 10:23

ну... лис також далеко смердить... просто веду мову щоб залишилась оговорка фмсу "для всіх порід гончаків, крім російських, російських рябих та гончаків по кровяному сліду дипломи по підсадному кабану прирівнюються до дипломів по хутровому звіру" [http://fmsu.org/?p=601]
+ залишити "Українські карпатські гончаки допускаються в усі класи, незалежно від кількості предків."[http://fmsu.org/?p=601].
І далі ти біжи...
собаколюб

Місце проживання:

Повідомлення hanter39 » 26 жовтня 2014 15:57

Як дивитися, щоб зробити якусь форумівку з участю експертів. поки сезон, можна ж пополювати, подивитися роботу собак, пробувати формувати правила випробувань і т. п.
Можу запрлпонувати полювання у мене. звіра не сильно густо, є посадки, чагарнички, ліски, трави, очерет ( від плантацій від 2 га до 300 га). звір заєць-лис.
закоханий у полювання
hanter39

Повідомлення собаколюб » 27 жовтня 2014 00:06

задумка пречудова... але це такий геморой!!!! я вже точно знаю! + таке питання тре вирішувати в телефонному режимі, це більш ефективно!
І далі ти біжи...
собаколюб

Місце проживання:

Повідомлення skedrov » 05 листопада 2014 23:23

Дякую усім хто відгукнувся.....

Хоча мало... нехватає... мого і нашого цимбора Вави... не хватає і критиків...

Тепер по суті... стаття потрібна і невідкладно... це перша задача ...

Схема статті....яку пропоную... зробити типу бесіди інтерв'ю.....

На початку короткий вступ... типа минуло більше трьох років ... з того часу коли вперше на виставці у Хмельницькому було оглянуто експертами близько десятка карпатців..... Ще кілька виставок та активна позиція ФМСУ дали можливість ентузіастам скористатися прийнятим... тимчасовим стандартом породи...
Розпочалось польові випробування карпатців...., залучення їх до реальних полювань, розпочалися перші контрольовані експертами в'язки з реєстрацією у ФМСУ....

Реальні полювання та випробування показали... що сфера використання карпатця....досить широка...

Здобуто дипломи по лису, качці, кабану, борсуку, ...Добру роботу показали собаки по зайцю... фазану що дає можливість говорити про певну універсальність породи... і використання її у різноманітних полюваннях....

У цій статті читачу буде мабуть цікаво почути відгук спеціалістів кінологів,яким вдалося оцінити роботу цх собак на випробуваннях....

Далі... інтерв'ю експертів, які розцінювали роботу УКГ по різних видах звіра...до прикладу
Вербило - кабан
Данилюк - борсук
...- качка
Осіпов - лис
.... - фазан...

(додатки до статті скани дипломів по різних видах звіра)

Потім бесіда із кількома власниками УКГ - щодо характеристик та добичливості на реальних полюваннях.... до прикладу з власником Боя, Рекса, чи ще когось хто активно полює....() + з фото з полювань.

Підсумки статті - усього зареєстровано вже більше .... собак, у тому числі по регіонах.... понад ___ вже дипломованих....
Зареєстровано ____ в'язок. отримано ___ щенків.....

Висновок заключення бесіда з головою ФМСУ з приводу перспектив робот з породою.....

Ось така пропонована схема прошу готувати матеріал....
skedrov

Місце проживання:

Повідомлення hanter39 » 06 листопада 2014 08:44

дата випробувань, хто давав і де диплом по лису. хочу в фмсу почитати розцінку і хочу почути опис роботи від комісії
сяду за статтю, але з грудня, зараз часу немаю трохи
закоханий у полювання
hanter39

Повідомлення skedrov » 10 листопада 2014 12:50

Житомирська область ... судив Осіпов... десь наприкінці жовтня-початку листопада
skedrov

Місце проживання:

Повідомлення собаколюб » 02 лютого 2017 23:06

Бачу, що через максимум рок1в 5, п1д1брати пару карпатц1в(без близького спор1днення) буде дуже важко... Треба думати про майбутне! Ваш1 пропозицы11 ?
І далі ти біжи...
собаколюб

Місце проживання:

Повідомлення Сівенков » 03 лютого 2017 00:20

Давай небудем драматезувати :( , років якраз пять назад дійсно були з цим проблеми ,але не зараз . :)
Сівенков

Собаки: УКГ Ридай - Бой,та УКГ Веста
Зброя: ИЖ-18АТА -АRMS Neo -12,ТОЗ -63
Місце проживання:

Повідомлення Снайпер » 03 лютого 2017 07:25

Сашо,чому драматизувати!!!В нас дійсності ця проблема може виникнути,бо наданий час плідників різних ліній можна на пальцях однієі руки порахувати!!!
Снайпер

Собаки: УКГ РЕМ
Зброя: ТОЗ -25 16К
Місце проживання: Львів

Повідомлення hanter39 » 03 лютого 2017 09:47

Ми живемо 1 днем? По*уй що буде через 5 років? Невже в "авторитетів" немає плану розвитку?
закоханий у полювання
hanter39

Повідомлення собаколюб » 03 лютого 2017 09:47

Та де ж....
Ким крити нащадк1в тво1х?
Нащадками Шайтана, Бая...А дал1?! Вертаемося на Рекса?!?!?! 1 тут нам прийшов капець, бо коло замкнулося.... Виродження породи!
Що д1тям залишемо?
І далі ти біжи...
собаколюб

Місце проживання:

Повідомлення собаколюб » 03 лютого 2017 09:50

Давайте шукати шляхи вир1шення...
Нехай одиниц1 вважають, що "все добре"! Але питання дуже важливе...
І далі ти біжи...
собаколюб

Місце проживання:

Повідомлення hanter39 » 15 березня 2023 11:22

закоханий у полювання
hanter39

Повідомлення hanter39 » 15 березня 2023 11:23

закоханий у полювання