Всуну і я два слова. Дуже добре, що шанувальників УКГ стає все більше. Але є декілька і негативних моментів в "новоспечиних" племінних гніздах.
1. Якість плідників від яких бралися цуцики. Лише один Барон Ступницького І. має робочі та виставкові дипломи, та Найда Чернюка має виставкове свідоцтво. А решта? Решта як традиційно були отримані "дідівським" методом, з надією, що прокатить.
2. Про племінні гнізда можна вести мову лише тоді, коли уже є повністю готові плідники, які підтвердили своє звання УКГ. А так, це лише наброски на представників укг, бо невідомо, що вони покажуть як по зубах та і в екст. плані в цілому, так і в роботі. Особливо враховуючи те, що батьки, від яких отримане це потомство не перевірені ще самі як племінні!!!
3. Плюс знаю, що ті цуцики які поїхали на Рівне геть в незадовільному стані! Один цуцик вже і відйшов на той світ... То якщо гончак в перші місяці не отримав правильного виховання, то шанси виростити достойного плідника падають в рази.
4. Інбридинг 3/3 - непоганий. Але це так2-3 роки поінбридингуєм на Рекса Анопрієнка, то заженем породу до інбридингової дипресії...спеціально кидав пару статей на цю тему, щоб ті, хто не сильно знається в генетиці, усвідомили всю небезпеку! Тому, зараз як найбільше тре вязок, котрі розбавлять породу. Для цього є зараз чотири прекрасних представники: Бай Симончука, Шайтан Данильчука, Айрон Новацького та Барон Ступницького!
5. Я завжди скептично ставився до людей, котрі спеціально купують цуциків пару, щоб в майбутньому їх вязати. А може вони будуть недостойні вязатися взагалі, а може не варто їх вазати буде в майбутньому, може слід буде зїздити за 500 км на вязку, бо там є якийсь такий представник, котрий зможе дати для майбутнього потомстава більше!
6. Ще раз повторюся, добре, що шанувальників збільшується як кількісно, так і територіально. Жаль, що власників, котрі б відвідували кінологічні заходи не більшає...