Єлловстоун (Yellowstone) http://www.nps.gov/index.htm ще з часів мого дитинства ( а географія в мене була одним з улюблених предметів) займав якесь особливе, можна сказати, містичне місце. Була якась впевненість що я це 100% побачу.. Оповитий всякими переказами і билинами, щирими захопленнями і перебільшеннями,це було одне з тих місць які вартувало б обов"язково відвідати. Тому коли випала нагода там побувати, абсолютно не вагався. Точніше були вагання - а чи встигну я це все подивитись., адже ті хто там був однозначно казали - три дні це занадто мало .. у мене ж реальних було лише два дні і три на дорогу. Але так як я турісто з досвідом.. походи з друзями в студентські часи спокійно заміняють виходи на К2 і і в Африку дикарем, адже вже на другий день в нас не було ні їсти , ні пити, ні де ночувати і нам це зовсім не заважало провести в горах ще кілька тижнів ))) .Правда після цієї подорожі моє хвастощі трошки підупали . Але все по прорядку. Отже - маршрут - Чикаго-Єллоустоун-Чикаго . Хм, не мало не багато, по одометру мені вийшло 4000 миль що відповідає приблизно 6400 км.
Моя привичка купляти всякий "непотріб" за "мирного часу" який стає абсолютно необхідним під час походу, цього разу мене серйозно виручила.
Під час комплектування речей виявилось що все необхідне в мене є ))) Ну що ж чудово, тепер вибрати ще що потрібно залишити ))). Але так як місця в машині достатньо, а подорожуючих "тіко2" бралося всього з запасом. Усю компектацію з характеристиками наведу в кінці, так як не всі люблять читати щось типу такого - палки для ходьби, дві штуки, вуглепластик, з трьома регульованими зажимами і амортизацією, і так далі)))) . В основному бралося все те що потрібно для ранцево-наметового походу, але з поправкою що тягнути не на свому горбі а закинути в авто . Хоча чесно кажучи доволі важко зібратися маючи стільки планів і так мало часу.
Ну що ж наступив четверговий ранок і ми година 5 вирушили . Чикагщина - практично всі хайвеї (автобами) в ремонті і замість летіти назустріч своїй долі ми повзли зі швидкістю львівського трамвайчика, того що під кафе переробили ... Намилувалися всякою різною технікою від вольв і каботи до всяких там дробілок , курганами .. перемеленого бетону, і запахом .. свіжого асфальту . І Віскансині (Wisconsin) діла пішли веселіше, штат однозначно цікавіший зо "очно-наблюдатєльним смислом" , природа , зелень. Там же, зупинились на першій ліпшій заправці поснідадати в ресторанчику ( читати - столовка))) )
В принципі, чистенько ., затишно , приємна офіціантка якій вже поза 50 і то певно її перша робота починаючи з років 16 . В тому є плюс , вона знала всіх відвідувачів навіть трокістів (дальньобійників) які там зупинялись . І замовлення робилось коли авто тільки появлялось у вікні ... Щось типу - крик з кухні -" там трок(фура) їде" . Офіціантка не дивлячись , по звуку - " то Джон з Нью Йорку, значить так, омлет з сиром і беконом, не соли, кава і два круасани . Голос з кухні - "поняв". Заходить чувак , вітається і сідає . Вона підходить до нього і каже що будете замовляти? Він - омлет з сиром і беконом, не соли, кава і два круасани . Що тут скажеш - це було круто . )))
Ну що ж поїли ми смачно , здивували , звичайна наша картопля по селянськи, приготовлена абсолютно без олії , і величезні порції і погнали ми далі
А от і порція
.Ще мали зупинку дивитись на президентів , ті що з каменю висічені . Так що треба було спішити. Віскансин пройшов доволі не замітно , було навіть цікаво . Дальше йде в нас Мінесота , про яку говорять що я к в"їхав в кукурудзу, так через 5 годин і виїхав але вже в іншому штаті))) . Так приблизно і було , якби не вітрякові електростанції не було б що і згадати . Величезні вітряки , "на воко" десь більше ніж 50 метрів високі , і кількістю пару сот штук , ті що можна було порахувати одночасно .
Дальше Південна Дакота - степ у всіх його іпостасях . Степ нетерпить поверхневості , щоб його зрозуміти треба доволі довго вдивлятися і можна побачити стільки цікавого .. але на жаль ми летимо , немає часу на довгі зупинки . З цікавого - спостерігали за кестрелами (kestrel) такі маленькі соколи. Полюють вони просто відпадно . Стиль їхнього польоту чимось нагадує ластівку, але він після швидкого пошуку моментально зупиняється , зависає в повітрі (або ловлячи повітряні потоки або ж махаючи крилами ніби папуга , голова дуже виразно нахиляється вниз оцінюючи ситуацію і.. падіння вниз на здобич, і це все на невеликій висоті метрів 10-20 . Настільки захоплююче що пару раз зупинявся . На жаль не спіймам для фото . Також особливістю були корови, які ми за взаємною згодою віднесли до вигаданого виду "купчасті" . Тому що пасуться як вівці, збиваються до купи і пішли як газонокосарка , так само до водопою ходять . Таке враження що звязані ))). Отак ми добрели до "президентів" , в гори Рашмор (mount Rushmore)
, містечко Кейстоун (Keystone) .
Ну і як завжди , де є на що подивитись там зразу розвинута вся індустрія туристична з інфраструктурою . Окрім самих президентів , є де погуляти містечком з магазинчиками які можна охарактеризувати -" усе що вам не потрібно" . Також є екскурсія в золотодобувну печеру , "ведмепарк", такий собі ведмежий зоопарк, і також виставка рептилій. Це все так , оцінка з авто )). Підїзди зроблені чудово , вїзд платний (ще би) зате є паркінг прямо в горі зроблений. Ну а потім метрів 300 і ви на оглядовому майданчику . Ну що ж класно , захоплююче і вражаюче . Ми попали в переддень дня Незалежності , так там ще й концерт був .Народу - тьма . І індіанець співав тих їхніх народних з завиваннями . Круто . І оркестр військовий сидів, правда таке ніби ображений на індіанця - не хотів грати . Уся інфрструктура зроблена чудово - доїзди, паркінги, сувенірні магазини, холли , стелли і ще всякі чедернацькі слова які я не знаю ))) . Молодці .
Покрутились ми там з пів години , і знову" по конях". Треба шукати ночівлю . Так як ми і думали, поблизості(в районі 30 км знаходиться більше 10 мотелів -готелів) було все зайнято, ще б пак , вихідні і день Незалежності. Але від"їхали буквально 100 км і був мотельчик з вільними номерами , досить навіть пристойний і чистий .
Новий день і нові пригоди , з таким девізом пішли випробувати безплатний сніданок(входить в ціну мотелю) . Сидячи в ресторанчику (читати - столова) говоримо рідною мовою між собою , підходить офіціант і питає а це ви по українськи говорите? Ми трохи були ошарашені , звідки в "глубінці" можуть визначити українську . Виявляється... що ми так і не зрозуміли звідки , знає собі та й все . Ну що ж тішить, і з піднятим настроєм повний вперед. Хайвей швидко закінчується , зїжджаємо на звичайну дорогу і починаються гори ... Окрім вау і ух передати чимось важко . Фото можна спокійно множити на 10 по враженням . Я і так людина гір, а тут просто краса, підйоми до двох тисяч метрів . Такі краєвиди відкривались що дух захоплювало, ну і деколи трохи страшнувати було над обривами )))це просто від непривички . Між горами попали на шикарне місце з водоспадами. Такий собі маленький ландшафтний парк . Фото на память і слідуюча зупинка Єлловстоун. По дорозі побачили ще невелику аварію з оленем на капоті, але це звичайна річ для цих місцин . Ну і нарешті він Єловстоун!
Далі буде )))
Кілька фото з дороги
Добра фіра сіна ))
Просто гірки