Бограч....
РЕЦЕПТ БОГРАЧУ НА приготування в 10 ЛІТРОВОМУ КАЗАНІ....
1 кг домашнього холодно капченого сала....
2,5 кг свинні ребра....
5 шт. середніх цибулин...
Олія 200 мл
Паприка червона солодка....2 стол/л
Томатна паста...-200 мл
Лавровий лист
Картопля 3 кг
Морква 0,5 кг
Фасоля 0,5 кг
Сухі гриби 150 гр.
Перець чорний,мелений ,духм"яний....
Сіль.....
Приправа венгерська Пішта (або гіркий перець)
Дрова-бук,граб,дуб...
Отже ....Треба для 10 літрового казанка ...Кіло холодно-капченого сала,ріжемо на півтора сантиметрові шматки і вкидаємо в казан який вже на вогні і гарячий....Помішуючи (великою дерев"яною лошкою) доводимо сальце до повного приготування ,але щоб непригоріло,а віддало весь смалець.....Витягуємо із казанка шкварьки ,а в смалець вкидаємо пошматованого 2,5 кг свинини (ребра най оптимальний варіант) ....Помішуємо тієюж дерев"яною ложкою,ненакриваємо казан кришкою ,надаємо м"ясу золотистого забарвлення(хто пік шашлик,розуміє про що я)....
....Коли м"ясце вже тієї барви як нам треба то знімаємо казан із вогню,а на його місце ставимо або інший маленький казан,або пательню....Льємо олії (грам 200),вкидаємо в вже гарячу олію пошматовану на 0,5 см середніх 4-5 цибулин...Смажимо цибулини до золотавого забарвлення (але аби не пригоріли)...Коли забарвлення досягнуто вкидаємо 2 столові ложки( з гіркою) молотої червоної ,солодкої паприки....Відразу розмішуємо (дерев"яною ложкою) і відразуж вкидаємо грам 150-200 томатної пасти (можна кетчуп)....Знову перемішуємо це все і відразу вливаємо води 0,5 літра (довільно) і знову перемішуємо до однородгої маси....Даємо закипіти і виливаємо до казана з м"ясом і міняємо місцями пательню з казаном.....Доливаємо до м"яса води, (майже закривши м"ясо)вкидаємо з 5 лаврових листків,накриваємо казан кришкою і згадуємо, що в нас є вже охоловші шкварки ,а кухар має трішки вільного часу ,аби перевести подих....Отже наливаємо по 50 грам гарної горілки і під шкварки із квашеним огірочком (аби веселіше готувалося) і так три рази..... доводимо колір лиця до потрібної барви....
.періодично заглядуючи під кришку казана і помішуючи тушкуючеся м"ясо....Якщо є помічники то оздачуємо їх чищенням 3 кг картоплі і пів кіло моркви і пошматувати на 2 см кубики...Вкидаємо картоплю із морквою і залишки шкварьок які іще залишилися, у м"ясо яке вже приготовано на 60% (незабувши м"ясо помішувати).Кришкою вже ненакриваємо.дозволяємо зайвій рідині випароватися ,пам"ятаємо ,що ми готовимо не борщ,а гуляш....Даємо закипіти до 80% приготування і вкидаємо зазделегідь проварені на 80% 0,5 кг фасолі і грам 150 карпатських сушених грибів....Дозволяємо закипіти і солимо, додаємо молотий чорний перець і пів ложки венгерської гострої пасти "Pishta",якщо нема пасти вкидаємо три сушені гострі перці...Пам"ятаємо що гостринка є родзинкою цього блюда.....Отже скуштувавши і зрозумівши що і м"ясо і картопля готові знімаємо казан з вогню,накриваємо кришкою і даємо йому з пів годинки заспокоїтися,а самі нарізаємо зелень,але невкидаємо його до казана (пам"ятаємо ,що бограч ми будемо їсти не самі ,а з друзями ,а вони можуть і не всі любити зелень ,яка плаває в їжі.)Бограч така страва ,що стає завтра смачнішою ніж сьогодні,тому якщо невдасться з"їсти весь цього застілля ,бограч згодиться вам затра на обід......Смачного ,Друзі.....