Багато з нас багато уваги приділяємо фотографуванню чи відеозйомці, панорамуванні , біноклюванні і тп., ганяємся за пікселями і крутими апаратами і забуваємо що для комфортного огляду аж ніяк не меншу вагу має правильно підібраний штатив або популярним стає слово трипод (з англ tripod ). Також синонімами є чисто українські визначення - тринога, триніжок. Усі вони мають одне значення , тому не дивуйтесь як побачите таку штуку з різними назвами в різних магазинах))) . Основним завданням штативу є чітко зафіксувати прилад для комфортного перегляду . Не секрет що у кожної людини тремтять руки, у когось більше у когось менше і збільшення більше 8-10 крат призводить вже до доволі некомфортних відчуттів для очей. Тому основна маса біноклів і виробляється з такою кратністю. Біноклі більше ніж 10 крат, по замовчуванню вже мають кріпитися. Для фото і відео без штативу взагалі ніяк, адже оцей тремор рук призведе до значного погіршення якості картинки. Також дуже часто стрільба надалеко потребує опори, знову ж таки через кратність приціла і тремтіння рук. Причому тут воно стає дуже важливим , адже можна втратити трофей .
Зараз існує величезна кількість штативів, і можна вибрати як по ціні так і по якості . Кращими за показниками ціна -якість є італійці Manfrotto , вличезна кількість штативів на будь який смак, також підтягнулися Vortex i Vanguard особливо їхні карбонові триподи. Основним матеріалом є сплав алюмінію, але зараз набирають популярність карбонові, така сама міцність і набагато легші ну і само собою дорожчі.
Не буду починати тему з дуже дорогих варіантів, почнемо з бюджетного . Отже , бродив якось я по виставці-продажу, де побачив доволі цікаву штуку від Vortex, яка називалася COPPERHEAD MULTIPOD . Взагалі для подорожей дуже класний варіант, я вже давно оцінив палиці для ходьби(такі як лижні тільки для ходьби, коли навантажений як віслюк усялякими там ранцями, а йти далеченько - дуже помагають) а тут фактично таж палиця але з функціями триподу . Кілька фото
Отже, що ми маємо - палиця , яка складається з трьох частин, які висуваються і блокуються на будь якій висоті. Тобто у складеному стані 70 см. , що зручно при переносці (збоку до наплечника прикріпити), і повністю розкладений 142 см. Що є фактично на рівні очей (якщо додати висоту приладу). Крім того ви можете зафіксувати на будь-якому значенні між тими відстанями. Наконечник є металевий (для твердої землі) і резинова насадка (для каміння). Також є "капелюх" для снігу чи болота . Сама конструкція з карбону , вага 310 грам!! . Звичайно для повноцінної людської опори цей трипод не підходить, адже функції трохи інші але дозволена нагрузка у 2.5 кг дозволяє розмістити на ній фактично будь який прилад . Ну і на самому вершечку красується деревяна кулька , яка відкручується і стає доступним спеціальний штирок-болт, на який як бачимо на фото зверху можна прикрутити або кріплення для фото -відео або "вилку" для гвинтівки . Як на мене досить багацько функцій . Ну і на остаток ціна, в основному її ціна на оптичних сайтах в районі 40 дол. що не погано, враховуючи матеріал . Але якщо пошукати то можна натрапити на хороші діли (пропозиції) , я бачив цю чудо-палку за 10 дол.