Ножі Ескільстуни - EKA knivar

Модератори: WAWA, guegue, hanter39, DOK

Ножі Ескільстуни - EKA knivar

Повідомлення StefcoG » 26 серпня 2016 19:34

Офіційний сайт - http://www.eka-knivar.se/

Буду в перемішку давати і інформацію з сайту і добавляти свої коментарі .

EKA-knivar AB була заснована в 1882 році Адар Хёльстрём-ом, під назвою Hadar Hallström Kniffabriks Aktiebolag. У 1917 році назва компанії була змінена на Eskilstuna Kniffabriks Aktiebolag - пізніше скорочено EKA-knivar AB.

До середини 20-го століття Ескільстуна в Швеції, була справжнім "містом ножів". Більше 40 заводів, що спеціалізувалися на виробництві ножів розташовувалися в місті. Спрямовані на якість і з постійним прагненням розвитку, компанії EKA вдалося залишитися на ринку. Сьогодні ЕКА є провідним виробником складних ножів в Північній Європі. Окрім того в лінійці компанії є кухонні ножі, мисливські та рибальські, тактичні та спеціального призначення .
EKA використовує нержавіючу сталь 12С27 від Sandvik для своїх ножів, твердістю 57-59 Rockwell C . Для того, щоб гарантувати гостроту і міцність використовується кут заточення на 40 градусів.
Тут слід добавити що кампанія якщо не найкраща, то одна з найкращих яка вміє "готувати" цю сталь . Ходять такі "побрехеньки", що Ековською 12с27 можна стругати лезо Мори з 12с27 . Якби там не було , я ще такого не перевіряв))) . Але точно можу сказати що сталь дуже достойна . Що ще мене "вразило" що це "реальна нержавійка" тобто я умудрявся отримувати "плями" та початки корозії майже на усіх нержавійках включно з елмаксом і XHP , окрім Сандвіку від Еки та Мори . Якби мене очікувала рибалка чи "мокрий" похід, наприклад сплав, або дощові Карпати на кілька днів, морське побережжя - я б точно кинув в наплечник один з ножів ЕКА.
Окрім того приваблює також , що компанія активно використовує природні матеріали на руківя - карельську березу, бубінгу (африканське розове дерево) , дуб . Причому настільки якісно оброблену, що добитися, щоб "повело" деревяху від вологи, практично неможливо.
На складнях подобається їхня продуманість, зручність, максимально проста та швидкорозбірна конструкція (тепер не у всіх) за допомогою монети.
Що ж ми маємо в сухому залишку - прості та надійні ножі, які підійдуть для важких умов, за невисоку ціну та з шаленою харизмою та довгою і славною історією .

Ну і кусочок негативу - деякі моделі виробляються не в Швеції . Глобалізація та економія , так сказать ..

Закриваючи тему "історії ти виробництва" хочу сказати , що це справді дуже хороша компанія з якісним продуктом. Принаймі зараз, ще є можливість вибрати добротні моделі, які вироблялись не один десяток років і є провіреними . Йде зміна модельного ряду," старі " часто можна побачити на розпродажах, тож якщо будете мати бажання і фінанси то краще прикупіть, щоб потім не жаліти , бо останні їх новинки розчарували, якісь гібриди сокири, ножа і пилки ... Хоча це зараз швидше тенденція чим виняток . Але що поробиш , звичайними ножами вже нікого не здивуєш.. От і видумують диковинки всякі .

Розпочав я своє знайомство з двох, як на мене, найвдаліших моделей - фікса EKA Nordic W11 та складня EKA Swede 92 .

Обоє зроблені як танки. Такі собі "Котигорошки" ))). Обоє мають скандинавські спуски .

EKA Nordic W11 можна вибрати з карелкою або бубінгою.
Довжина клинка - 110 mm
Сталь - Sandvik 12C27, 57-59HRC
Товщина клинка - 4 mm
Загальна довжина - 225 mm
Вага - 162 g
Made in Sweden
Рукоятка дуже обємна, на руку середню і вище . Для довгого стругання наприклад, або роботи в рукавицях просто супер . Ще цікавинка - ніж "семі фултанг" , тобто хвостовик йде по контуру рукоятки, але нижня частина "закрита" кількома міліметрами дерева , що дає "теплоту" всадного монтажу, ( голий метал не морозить руки зимою) і міцність фултанга . Клинок , скажемо так, зроблено не для делікатної нарізки. Багато хто розчаровувався, типу що він не дуже добре ріже, так ,це не Міля , зате при розбірці дичини ви спокійно працюєте з "вивертом" між суглобами або й по костях . Навіть якщо і залишаться якісь невеликі сліди , це все легко забирається простою керамікою . Тут добавлю про заточку - ніяких складнощів, все легко і невимушено, сталька пластична , і точиться любими каменями . В принципі нарізка продуктів це не його стихія, це справжній роботяга, він себе покаже там де кухонники тихенько ховають " перелякані очі" . Та й для чого йому розмінюватись на такі дрібниці, тут володіння другої легенди - Опінель номер 8 )))

Зображення

Зображення

Зображення

Зображення

Зображення

Зображення

Зображення

EKA Swede 92 йде з еластомером (резина така) , різних кольорів, або деревом .
Довжина клинка - 87мм
Закритий - 114 мм
Матеріал клинка - Sandvik 12C27 , 57-59 HRC
Товщина клинка - 2.3 мм
Форма клинка - Clip Point
Комплектується ножнами чи чохлом . Шкіряним або нейлоновим .
Вага 120 грам.
Made in Sweden

Цей теж доволі брутальний, але ріже покраще)) . Хоча і ним без страху можна поколупатись і в дереві, і в суглобах . І форма клинка, і зведення, і кінчик клинка - дозволяє. Як я вже казав, у ножі, мінімум деталей , дуже легка розбірка для чистки . Латунні лайнери та болтики. Замок бек-лок , тільки нажимати треба не на "спинку" як в Buck наприклад , а на металевий "хвостик", за який ще можна зачіпити темляк . Потужні пружини та коромисла надійно фіксують клинок в розкритому стані. Щоб він не контрольовано склався - неможливо, точніше теоретично можливо, так само як і зламати фіксед , наприклад)) . Рукоятка дуже вдала, в руці як влита. Нагадало мені, як вперше я взяв у руку Бенчмейд Гріптіліан, теж так зручненько розташувався собі в середині долоні що і випускатине хотілось)) . Резинова трохи "липка" . Ну а решту можна побачити на фото , так сказати своїми очима )).

Зображення

Зображення

Зображення

Зображення

Зображення
Medicus curat natura sanat — медицина лікує, природа зцілює. (лат.)
StefcoG

Собаки: Ненецька лайка (в батька)
Зброя: Beretta A300, Franchi Instinct, Tikka T3
Місце проживання:

Re: Ножі Ескільстуни - EKA knivar

Повідомлення StefcoG » 28 серпня 2016 21:10

Щось ніколи особливо не задумувався, а сьогодні крутячи W11 мене "осінила" думка, здається, я повною мірою зрозумів сенс "семі фултанга" ( Семі від англ. "Semi" - перекладається як "Напів-", а фуллтанг (англ. "fulltang) " від слів "full" - "повний, цілий" і "tang" - "хвостовик" ). Тобто зрозуміло, що це для зменшення площі дотику , "голого" металу з рукою , в холодний період. Адже, кожному відомо що "дерево" тепле зимою, а метал дююже холодний. Але не зрозуміло чому зверху не "прикрили".. Це , для рукавиць "без пальців" , або з відкидним "каптуром" підходить ідеально. Маємо і теплоту , і не втрачаємо контроль за ножем . Зверху, де метал, рука прикрита рукавицею, а на "животику" рукоятки , "голі" пальці дотикаються до "теплого" дерева .. Десь Так

Ну наприклад -

Зображення

Або таких :D

Зображення

Або таких..

Зображення

З ножем не знайшов, але уявити можна ..

Зображення
StefcoG

Місце проживання:

Повідомлення StefcoG » 31 жовтня 2016 19:34

Яка гарна композиція))

Зображення
StefcoG

Місце проживання:

Повідомлення guegue » 07 листопада 2016 13:59

Cтепане, останніх фото не видно.
У випадку виникнення питань стосовно форуму прошу звертатися у скайп щоденно з 09:00 до 18:00 крім суботи і неділі: z_guegue

http://gueguesharpening.blogspot.com/
guegue

Собаки: Собак не маю
Зброя: Зброї не маю
Місце проживання: Рівне, Україна

Повернутись до Ножі

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 5 гостей