Матеріали для руків'я ножа.

Модератори: WAWA, guegue, hanter39, DOK

Матеріали для руків'я ножа.

Повідомлення StefcoG » 29 серпня 2016 06:49

Останнім часом всі говорять лише про сталі та про твердість ножа, ніби це все що потрібно для щасливої старості)) . Але ж крім того що ніж ріже ,його ще потрібно і утримувати за щось , щоб він це робив . При чому зразу випливає купа факторів як ото зручність, хваткість, .. а там ще й краси хочеться . Звичайно можна обмотати кольоровою ізолентою та й по всьому , але себе не обдуриш. Та й правильно підібраний матеріал не тільки радує око, але і дає відчуття задоволення. Один мій знайомий, раз сказав ,що найкращий ніж , це той, про який не думаєш під час роботи, який ніби зростається з рукою .Повністю згоден , і тут маємо два фактори - форма і матеріали . Про форму сперечатись діло не вдячне , тут скільки рук - стільки і думок, а от про матеріали хочеться поговорити . Адже ще дотепер ходять море легенд та міфів .

Матеріалів для руківя ножа мабуть існує не менше, а то й більше, ніж самих сталей . Але є певні "істини" які кожен повинен знати . Мінімум - для того, щоб дорога річ не принесла розчарування, ну а максимум - щоб взагалі її не втратити . Тут, мисливський форум , тож я постараюся розказати це в простому і зрозумілому варіанті. Для усіх хто захоче більш детальніше ознайомитись прошу на профільні сайти .

Усі матеріали можна згрупувати до трьох видів - природні , синтетичні та стабілізовані .
До природних належать з найбільш розповсюджених - дерево і похідні від нього, а також шкіра, кості та роги. Плюс цих матеріалів - краса, неповторність та оригінальність . Адже важко знайти два одинакові рисунки на дереві волокон, або витків на рогах . Також специфічні тактильні відчуття . До мінусів - вони дуже залежні від довколишнього середовища . Їх може "повести", вони можуть тріснути ,змінюють колір і таке інше . Про ці матеріали я напишу пізніше, та я може мені хтось допоможе)) .

Стабілізовані - це ті ж природні , але, які пройшли процес просочення спеціальними полімеризуючими розчинами. У бруску під дією вакууму, тиску та розчину уся волога з пустот, волокон и капіллярів, заміщується на розчин який затвердіває . Тут є два нюанси з одної сторони ми "вбиваємо " дерево, у ньому вже не буде а ні запаху, ні "природнього" дотику (буде як пластик) з іншого воно стає волого та хімічно стійким, з повним збереженням зовнішнього вигляду . Також воно відкриває нові матеріали, адже стабілізувати можна все - шишку, кактус , кукурудзу та дерево з гниллю, яке теж цікаво виглядає . Також, в процесі можна підфарбовувати матеріали .

До штучних матеріалів належать - термопластичні синтетичні сплави , еластомери, мікарта , G10 та вуглецеве волокно. Ще раз скажу, говоримо про найбільш розповсюджені . Їхній плюс - абсолютно не бояться ні вологи ,ні перепаду температур, в більшості хімічностійкі та непровідники . Мінус - все таки на ножах, які тішать око (особливо мисливських) , більше хочеться бачити природні матеріали .
Тепер поробуємо пройтись трохи детальніше. Буду на мою думку, писати по популярності в світі .

Мікарта - це назва бренду композитів . По простому, це - папір або бавовняна тканини просочена спеціальною смолою (по науковому, термореактивна смола - полімер який під дією тиску та тепла необоротно затвердіває, тобто назад його розтопити вже не вдасться )) ) і склеєна шарами до потрібної товщини. Існує три види Мікарти в залежності від матеріалу матриці .
Paper - матриця паперова, в постсовковому світі є аналог - гетинакс
Canvas - це грубоплетена бавовняна тканина з товстої нитки - у нас аналог текстоліт
Linen -з тонкої лляної тканини, аналог текстоліт .
Є ще з джинсової тканини, але не так розповсюджена .

Торгова марка Micarta є зареєстрованим товарним знаком Industrial Laminates / Norplex, Inc. (dba Norplex-Micarta).

G10 - Той же принцип з просоченням і заливанням, але в якості шарів (матриці) використовується скловолокно або склотканина .
G-10 широко використовується в електроніці, так як вона не є електропровідною. Вона не дає усадки і дуже добре забезпечує стабільність розмірів. Вона не поглинає воду і може бути практично будь-якого кольору, або кількох кольорів( по шарах) . Затверджувач-смола не розширюється або стискається від температури і впливу вологи, і не окисляється, не стає крихким, і не розм'якшується протягом довгого часу. Деже міцний . Це означає, що вона не потребує практично ніякого обслуговування, на відміну від більш традиційних кістки, дерева, або рогу.

Carbon Fiber - Один з нових матеріалів, які використовуються у ножовому ділі, перекладається як вуглецеве волокно . Знову ж таки, той же процес коли шари заливають спеціальною смолою, але матрицею служить самі вуглецеві волокна .
Просто факт - найбільш сильні вуглецеві волокна (ще не "залиті") в десять разів міцніші за сталь та легші в 5 разів. Їх активно використовують у автомобільній промисловості та у різному захисному обладнанні . Доволі дороге .

Крім того існують ще кілька усіляких синтетичних сплавів ,які використовувались для руківя ножів, і є або морально застарілими, або виплавляються на заводах зразу на хвостовик. Наприклад поліамід (РА), полікарбонат (PC), ABS тощо. Різні компанії які виробляють ці матеріали можуть називати його (або сорти) своїми брендовими назвами .
Medicus curat natura sanat — медицина лікує, природа зцілює. (лат.)
StefcoG

Собаки: Ненецька лайка (в батька)
Зброя: Beretta A300, Franchi Instinct, Tikka T3
Місце проживання:

Повернутись до Ножі

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 3 гостей